El a precizat că cele două state au luat locul lăsat liber de administraţia Bush, care s-a opus puternic unor măsuri de reducere a emisiilor de dioxid de carbon.
Acesta arăta că anterior guvernele se puteau ascunde în spatele intransigenţei SUA pe subiectul schimbării climatice, dar politicile pro-climatice lansate de Obama au făcut acest lucru imposibil, ceea ce le face să îşi ?arate cărţile?
Gordon Brown, premierul britanic, a declarat că va face presiuni pentru un acord în acest domeniu la summitul de la Copenhaga din decembrie. De asemenea, el a promis emisii reduse în Marea Britanie cu 80 procente, comparativ cu nivelul din 1990 , până în 2050.
Poziţia Canadei se consideră că este dictată de puternicul lobby industrial, nerăbdător să exploateze rezervele de petrol ale ţării.
Canada şi Japonia au fost identificate şi în ?Tabela Climatică? pregătită pentru summitul G8 din L'Aquila, Italia, de săptămâna viitoare. Canada a fost pe ultimul loc atât la emisii cât şi la intenţii de reducere a acestora, conform studiului pregătit de grupul de mediu WWF şi asiguratorul Allianz.
Canada a acceptat conform Protocolului Kyoto să reducă emisiile de CO2 cu şase procente sub nivelul din 1990 până în 2012. Dar cifrele din 2007 arătau că emisiile erau cu 26.2 procente mai mari decât in 1990.
Japonia este pe locul cinci, datorită emisiilor mici pe cap de locuitor.
SUA, care era pe ultimul loc în 2008, a urcat o poziţie, deşi este responsabilă pentru jumătate din emisiile tuturor statelor G8. Totuşi se apreciază că administraţia Obama a făcut mai multe pentru climă în şase luni decât SUA în ultimii 30 de ani.
Antena3.ro