Antena 3 CNN Externe Canada mută militari în Ucraina

Canada mută militari în Ucraina

Canada şi-a deplasat soldații aflați în Ucraina în partea de vest a acestei țări şi a anunțat repatrierea tuturor lucrătorilor neesenţiali de la ambasada sa din Kiev, ca urmare a tensiunilor de la granița ruso-ucraineană, anunță presa internațională.

soldat Canada
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Ian 2022   •   11:47

Este vorba despre militarii operațiunii "Unifier", care  oferă sprijin forțelor de securitate ucrainene.

"Forțele noastre armate s-au deplasat la vest de Nipru şi vom continua să luăm toate măsurile de precauție necesare pentru a le asigura siguranță", a spus ministrul canadian al apărării, Anita Anand, care a sosit duminică într-o vizită în Ucraina.

După întâlnirea cu liderii operațiunii "Unifier", Anand a prezentat o actualizare a situației tensionate dintre Ucraina și Rusia în cadrul unei conferințe de presă la Kiev.

"Informațiile pe care le folosim sunt în concordanță cu cele ale aliaților noștri din NATO cu privire la faptul că - și este bine cunoscut - există o agresiune rusă la frontiera ucraineană cu Belarus", a precizat ea.

Ministrul canadian a avertizat Rusia că se va confrunta cu sancțiuni şi consecințe severe, dacă nu ia măsuri de detensionare a situației.

Canada sprijină misiunea NATO în Europa de est cu 900 de soldați care acționează pe uscat, pe mare și în aer. 

Rusia a desfășurat peste 100.000 de militari - peste 120.000, după unele relatări - dar şi arme grele în apropierea graniței cu Ucraina iar statele occidentale au avertizat în repetate rânduri în legătură posibilitatea unei invazii.

Duminică, la câteva zile după retragerea membrilor familiilor diplomaților, Ottawa a anunțat repatrierea angajaților neesențiali care lucrează la ambasada sa din Kiev.

Deși ambasada Canadei la Kiev rămâne deschisă, guvernul canadian își sfătuiește cetățenii să nu călătorească în Ucraina "din cauza amenințărilor actuale din partea Rusiei şi a desfășurării sale militare în țară și în jurul țării".

Statele Unite și Marea Britanie au amenințat, duminică, Rusia cu noi sancțiuni, în demersul de a descuraja Moscova să invadeze Ucraina.

×
Subiecte în articol: Canada Ucraina militari
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close