Antena 3 CNN Externe Campanie violentă în Franța. 51 de candidați au fost bătuți înainte de turul doi al alegerilor parlamentare

Campanie violentă în Franța. 51 de candidați au fost bătuți înainte de turul doi al alegerilor parlamentare

afis electoral alegeri franta profimedia
Duminică, 7 iulie, are loc al doilea tur al alegerilor anticipate din Franța. Foto: Profimedia
05 Iul 2024   •   14:03

"Cincizeci şi unu de candidaţi, supleanţi sau militanţi" au fost "agresaţi fizic" în ultimele zile în timpul campaniei pentru al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa, a anunţat vineri ministrul de interne francez Gerald Darmanin, la canalul BFMTV, informează AFP, citată de Agerpres.

Numeroase incidente violente au fost înregistrate după primul tur al alegerilor legislative anticipate din 30 iunie, în care partidul Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă) s-a clasat la mare distanţă pe primul loc, în faţa coaliţiei de stânga Noul Front Popular şi majorităţii prezidenţiale.

Într-o ţară cu un climat politic tensionat pe care ministrul a descris-o drept "o Franţă cu nervii întinşi", forţele de ordine au întreprins "peste 30 de arestări" în legătură cu aceste violenţe, a adăugat ministrul de interne.

Chiar dacă este "un pic prea devreme să se facă un profil-tip" al agresorilor, Gerald Darmanin a menţionat prezenţa printre ei a unor "oameni care se enervează spontan" sau "militanţi politici de extremă stânga sau extremă dreaptă".

Joi, justiţia franceză a declanşat o anchetă pentru "violenţe comise în grup asupra unui parlamentar", după agresarea cu o zi înainte, lângă Paris, a purtătoarei de cuvânt a guvernului Prisca Thevenot şi a echipei sale, în timpul unei operaţiuni de lipire a unor afişe electorale.

Ministrul de interne francez a confirmat că este îngrijorat de posibilitatea escaladării violenţelor în ziua celui de-al doilea tur.

În total 30.000 de poliţişti şi jandarmi, dintre care 5.000 la Paris şi în suburbiile sale, vor fi mobilizaţi duminică pentru ca rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin "să fie respectate indiferent care vor fi ele", a subliniat Darmanin. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close