Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a demarat în urmă cu aproape două săptămâni o campanie la nivel naţional, prin care urmăreşte identificarea locurilor din zonele de interes turistic deficitare în ceea ce priveşte toaletele publice. Deşi Asociaţia a stabilit un termen limită pentru realizarea unui top al celor mai insalubre toalete, totuşi preşedinţii celor opt regiuni în care este împărţită ANAT la nivelul ţării, nu au trimis toate informaţiile necesare. Antena3.ro vă prezintă în ce constă campania şi care sunt zonele cu probleme la capitolul toaletelor publice, vizate de ANAT.
Campania "Toaleta", aşa cum este denumit proiectul pe termen nelimitat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism, a fost declanşat de un eveniment mai puţin plăcut, care a avut loc pe 1 mai anul acesta, când un grup de americani a vizitat Palatul Parlamentului şi a constatat cu nemulţumire că toaletele erau închise. Organizatorii vizitei au fost astfel nevoiţi să însoţească străinii la cel mai apropiat hotel, însă reprezentanţii hotelului nu au fost încântaţi să vadă cum un grup atât de mare a pătruns în toaletele clădirii, aşa că au restricţionat intrarea doar pentru o parte dintre americani.
Cosmin Ivan, reprezentantul ANAT care se ocupă de campania toaletelor publice explică pentru Antena3.ro că absenţa toaletelor din zonele de interes turistic a ajuns să constituie o problemă pentru imaginea României, în conditiile în care în acest an se vrea mai mult ca oricând dezvoltarea turismului interior, prin legi ca cea a tichetelor de vacanţă, care stimulează turismul intern sau prin campanii de promovare externă, care încearcă să dezvolte turismul.
?Nu trebuie să mai existe situaţii inacceptabile, ca cele în care anumite agenţii de turism specializate în incoming (care se ocupă cu aducerea străinilor în România ? n.r.) au fost nevoite să închirieze pe cheltuiala lor toalete publice şi să le amplaseze pe traseele circuitelor pe care duceau turiştii străini. Astfel, pe baza sesizărilor primite din partea membrilor asociaţiei noastre din cele opt regiuni ale ţării, vom întocmi în scurt timp un top al zonelor cu toalete lipsă şi insalubre. De asemenea, încercăm să antrenăm autorităţile centrale şi locale pentru rezolvarea acestei situaţii care strică imaginea României?, adaugă Ivan pentru Antena3.ro.
ANAT a identificat deja câteva locuri cu probleme, iar lista creşte de la o zi la alta. Astfel, pe lista neagră a destinaţiilor turistice din România în care toaletele se regăsesc în stare necorespunzătoare se numără mănăstirile din Neamţ şi Bucovina, cetăţile medievale din Transilvania, şoselele din zonele de interes turistic, cum ar fi Bucureşti-Valea Prahovei, Bucovina, Dobrogea - Delta Dunarii şi muzeele din toată ţara. De asemenea, toaletele insalubre de la diverse restaurante şi baruri din zonele turistice şi cae sunt destinate doar consumatorilor, cum ar fi în Sinaia şi pe litoral, diverse locuri pe litoralul românesc, anumite oraşe turistice şi chiar centrul Bucureştiului, respectiv Palatul Parlamentului, Centrul istoric sau marile parcuri ale Capitalei.
"Această etapă a demersului nostru va continua cu o identificare concretă a locului unde sunt necesare amplasări sau modernizari şi avem convingerea că eforturile noastre vor genera un grad de civilizaţie al spaţiului european, care nu ar trebui să ocolească nici ţara noastră la acest capitol elementar?, concluzionează Cosmin Ivan de la ANAT, pentru Antena3.ro.
Paula Safta, Antena3.ro