Cameron a spus la Forumul Economic Mondial de la Davos că Europa are nevoie să înveţe din lecţiile Americii, unde exploatarea gazelor de şist a redus preţurile energiei destinate industriei, încurajând companiile să creeze locuri de muncă în Statele Unite.
Premierul britanic a arătat că preţul scăzut al energiei, dereglementarea şi consolidarea fiscală sunt componente esenţiale pentru revenirea la creştere economică puternică, după mai mulţi ani de declin.
"Dacă Uniunea Europeană sau ţările membre vor impune reglementări premature, împovărătoare pentru exploarea gazelor de şist în Europa, atunci investitorii se vor orienta rapid în alte părţi", a avertizat şeful Executivului de la Londra.
Cameron a spus că preţurile energiei pentru industrie sunt doar un sfert în SUA faţă de cele din Europa, iar reglementările nu vor face decât ca Europa să se înfrângă singură, pentru că petrolul şi gazele vor continua să fie produse din plin în alte părţi.
Premierul britanic a fost într-o dispoziţie ofensivă la Davos, remarcând redresarea economică din Marea Britanie şi spunând audienţei că Europa are nevoie de o doză de "bun simţ practic conservator".
El a cerut totodată liderilor de afaceri prezenţi la discuţii că convingă politicienii să adopte mai multe politici economice liberale.
Cameron a fost însă interpelat să explice cum se potriveşte discursul său pro-globalizare cu propunerea de a limita migraţia din noile state membre ale UE în Marea Britanie.
Premierul a explicat că vrea doar să oprească oamenii să călătorească în Marea Britanie pentru a cere beneficii sociale şi că nu vrea să restricţioneze dreptul acestora să călătorească pentru a munci.
O excepţie este cazul viitoarelor extinderi ale UE, situaţii în care Cameron crede că sunt necesare perioade mai lungi de tranziţie, pentru a opri migraţia de amploare din ţările sărace către Occident.