Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a aprobat, în această noapte, majorarea plafonului de îndatorare a ţării, cu peste 2.000 de miliarde de dolari. Decizia trebuia luată până la 3 august pentru ca Statele Unite să nu intre în incapacitate de plată. Legea trebuie votată de Senat, care se va pronunţa astăzi, cu doar câteva ore înaintea termenului-limită.
Acordul încheiat de Administraţia democrată cu opoziţia republicană, majoritară în Camera Reprezentanţiulor, prevede reducerea cheltuielilor bugetare cu 1.000 miliarde de dolari. Reduceri suplimentare de 1.500 de miliarde urmează să fie efectuate de o comisie mixtă a celor două partide.
Compromisul a stârnit nemulţumiri în ambele tabere: republicanii radicali cer reduceri şi mai severe de cheltuieli, iar mulţi democraţi ar fi dorit creşterea impozitelor pentru cei bogaţi. Dar, chiar şi fără entuziasm, liderii celor două partide au făcut apel la un vot pozitiv, iar majoritatea deputaţilor i-au ascultat.
Pe lângă incertitudinea rezultatului, şedinţa a cuprins şi un alt moment emoţionant: prima apariţie în Cameră a deputatei Gabriele Giffords, grav rănită la cap într-un atentat, în ianuarie. Deputata a votat, şi ea, în favoarea legii.
Datoria publică a Statelor Unite este, în prezent, de peste 14.000 de miliarde de dolari. Transformată în bancnote, ar avea înălţimea unui bloc turn. Noua lege prevede majorarea plafonului de îndatorare cu încă 2.100 de miliarde de dolari, sumă ce ar putea acoperi în banconote suprafaţa pieţei Victoriei.
Acordul trebuie votat acum şi în Senat, unde democraţii sunt majoritari, dar o surpriză neplăcută nu este cu totul exclusă.