Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un act legislativ istoric ce aduce o reformă completă în domeniul sănătăţii, fapt aplaudat de preşedintele american şi de Partidul Democrat.
Cu 220 de voturi la 215, camera inferioară a aprobat legea.
"Legea pentru asigurarea medicală ieftină pentru America este un act ce va oferi stabilitate şi securitate pentru americanii care au asigurare, opţiuni de calitate ieftine pentru cei care nu au şi va reduce costul asigurării medicale pentru familii, afaceri şi guvern, în timp ce va întări şi condiţia programului de asigurare medicală," arăta Obama într-un comunicat de felicitare pentru aprobare.
El a salutat de asemenea legislaţia pentru că va reduce deficitul federal pe termen lung.
Actul legislativ va duce la cele mai mari schimbări de politică în sistemul de sănătate american de când a fost creat Medicare, program de asigurări de sănătate sociale, în 1965.
Legea de 2000 de pagini, ce combină trei versiuni diferite ale comisiilor camerei, va costa 1,1 trilioane de dolari în următorii 10 ani, dar va extinde asigurarea medicală la 96 procente dintre americani, inclusiv 36 milioane care acum nu sunt asiguraţi, şi va reduce deficitul federal cu circa 30 miliarde dolari.
Printre altele, legea va subvenţiona asigurarea pentru americanii mai săraci. De asemenea, va limita cheltuielile proprii şi va împiedica companiile de asigurări să nege acoperirea asigurărilor pentru condiţii medicale pre-existente.
Potrivit democraţilor din cameră, măsura va fi finanţată printr-o combinaţie de suprataxe pentru americanii bogaţi al căror venit sunt peste 500.000 dolari şi reduceri ale cheltuielilor în Medicare şi Medicaid cu 1.3 procente în fiecare an.
Camera a mai votat şi un amendament ce interzice acoperirea prin asigurare cheltuielilor pentru avorturi, cu scopul de a câştiga sprijinul democraţilor mai conservatori pentru reforma în sănătate.
SUA este singura ţară dezvoltată din lume ce nu oferă acces la sănătate universal pentru toţi cetăţenii săi. Majoritatea trebuie să îşi obţină asigurarea de sănătate prin angajări şi doar cei săraci, bătrânii şi veteranii militaro se pot bucura de acoperire finanţată de guvern.
Statisticile oficiale arată că cheltuielile anuale în sănătate au ajuns la 2,2 trilioane de dolari, sau 7471 per persoană, anume 16 procente din PIB. Dacă actualul sistem continuă, procentajul este estimat că va ajunge la 25 procente în 2025.
Cu toate acestea victoria din Camera Reprezentanţilor nu garantează că actul va ajunge la a fi promulgat, deoarece Senatul încă evaluează propria sa versiune şi nu a fixat încă o dată pentru votul final.
Antena3.ro