Antena 3 CNN Externe Camembert ? obiect de dispută între producătorii francezi

Camembert ? obiect de dispută între producătorii francezi

Camembert ? obiect de dispută între producătorii francezi
23 Aug 2007   •   09:03

Producătorii francezi de brânzeturi s-au angajat într-un mic război în jurul celebrului Camembert, un adevărat simbol al tradiţiei culinare. Pentru a spori producţia, unii industriaşi vor să folosească lapte pasteurizat, şi nu lapte brut, ceea ce i-a revoltat pe colegii lor, ataşaţi tradiţiei. Victimele conflictului ar putea fi consumatorii care vor găsi tot mai greu Camembert autentic.

Folosirea denumirii Camembert este strict reglementată în regiunea din jurul satului care a dat numele celebrului sortiment. Reţeta include obligatoriu lapte recoltat de la vacile locale, fără nici o formă de conservare. Acum, însă, un mare producător de lactate doreşte să schimbe tradiţia la fabrica sa din zonă, în numele siguranţei alimentare.

Micii producători acuză concernul că nu doreşte decât sporirea producţiei, cu riscul să piardă gustul consacrat prin tradiţie. Cunoscătorii adevăratelor brânzeturi franceze sunt de partea micilor producători. Disputa va fi tranşată de organismul care acordă dreptul de folosire a denumirii Camembert.

Din nefericire, varietăţile locale de brânză sunt oricum pe cale de dispariţie, din cauza dominaţiei marilor concerne pe piaţă. Asociaţia micilor producători a recurs chiar şi la editarea unui calendar sexy pentru a convinge publicul că brânzeturile tradiţionale trebuie salvate cu orice preţ.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close