Turiştii şi cei interesaţi de acest artefact vor avea ocazia să-l vadă timp de 12 zile, perioada în care va rămâne expus.
Din cauza stării sale precare, îmbrăcămintea purtată de Franz Ferdinand în ziua în care a fost asasinat este foarte rar prezentată publicului.
Cămaşa va putea fi văzută într-o vitrină de sticlă la Muzeul Militar Austriac, o instituţie care deţine mai multe artefacte legate de asasinarea arhiducelui decât orice alt muzeu.
„Aceasta este o cămaşă pe care arhiducele o purta sub uniformă, direct pe piele, astfel că este mai murdară de sânge decât uniforma”, a explicat Thomas Reichl, un reprezentant al muzeului.
Până în 2004, cămaşa s-a aflat în posesia unui ordin religios iezuit, care, după ce a redescoperit-o acoperită de praf, a împrumutat-o Muzeului Militar.
Un preot iezuit şi, totodată, prieten de familie a călătorit alături de arhiduce şi soţia sa însărcinată la Sarajevo, acolo unde Franz Ferdinand a fost trimis de împăratul Franz Joseph pentru a inspecta manevrele militare din Bosnia.
Preotul a fost cel care a efectuat ultima slujbă după asasinarea celor doi, iar mai târziu a predat tricoul şi pistolul Browning folosit de asasin pentru a fi păstrate în siguranţă.
Franz Ferdinand a fost asasinat pe 28 iunie 1924, în timp ce călătorea într-o maşină decapotabilă, de către Gavrilo Princip, un cetăţean iugoslav de 19 ani care dorea independaţa ţării sale.
Princip a reuşit să se apropie suficient de maşina arhiducelui şi l-a împuşcat atât pe el, cât şi pe soţia sa Sofia, care a încercat să-l protejeze. Ambii au murit la puţin timp după aceea din cauza rănilor suferite.
„Ne aşteptăm la un interes mare pentru cămaşa arhiducelui, pentru că este expusă atât de rar, dar, mai ales, pentru că în luna iunie a anului viitor se împlinesc 100 de ani de la asasinarea sa”, spus Reichl.
Până în iunie 2014, conducerea muzeului, care atrage aproximativ 170.000 de vizitatori anual, speră să finalizeze proiectul de extindere, pentru ca expoziţia dedicată Primului Război Mondial să se poată întinde pe trei etaje.