În ediția sa cu numărul 12, revista Dabiq publică fotografiile cu cadavrele a doi presupuși ostatici cu fețele însângerate, cu o mare bandă galbenă pe care se poate citi: "Executați după ce au fost abandonați de națiunile și organizațiile necredincioase".
Sub titlul 'Soarta a doi prizonieri', publicația arată un montaj cu imaginea a doi bărbați legați la ochi și apoi cu capetele însângerate, vizibil omorâți de gloanțe.
La 10 septembrie, SI a anunțat pentru prima dată că are doi ostatici, fără a preciza când și cum au fost răpiți aceștia.
Pe două pagini din revista Dabiq, gruparea jihadistă s-a adresat oricărei persoane "care ar dori să plătească o răscumpărare pentru eliberarea și transferul" a doi bărbați "de vânzare", publicându-le fotografia.
Norvegia a confirmat atunci răpirea unui cetățean al său, Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad, la scurt timp după ce acesta a ajuns în Siria la sfârșitul lunii ianuarie 2015, însă a exclus plata unei recompense.
În vârstă de 48 de ani, norvegianul, afiliat Universității de Științe și Tehnologie din Trondheim (vest), a anunțat la 24 ianuarie pe Facebook că a ajuns la Idleb (nord-vestul Siriei). Nu se cunosc motivele prezenței sale acolo.
China a recunoscut la rândul său că unul dintre cetățenii săi a ajuns probabil în mâinile SI. Ostaticul chinez a fost prezentat de SI ca fiind Fan Jinghui, un consultant de 50 de ani.
Foto: Twitter
Gruparea jihadistă ultraradicală acționează în special în Siria și Irak, proclamând un 'califat' în largi părți de teritoriu cucerite în cele două țări, unde și-au înmulțit atrocitățile, cum ar fi răpiri, violuri, crime sau decapitări.
SI, care folosește imaginile cu actele sale de violență ca element de propagandă, a difuzat în trecut înregistrări video în care se văd decapitări de ostatici, în special occidentali, atent puse în scenă de călăi.