„Acești câini sunt înfometați, traumatizați și acum blocați într-o zonă de război”, a spus Kate Parker, manager de campanie la Naturewatch Foundation.
Parker a declarat pentru CBS News că adăposturile din zone precum Borodyanka și Bucha au fost distruse. Nu mai au acces la apă sau electricitate. Și nu mai există suficient personal în zonă pentru a îngriji aceste animale atunci când sunt trimise înapoi, deoarece și acei oameni fug.
Majoritatea medicilor veterinari au fugit, de asemenea, iar Parker spune că singurele clinici veterinare rămase cu provizii sunt în orașele principale, precum Kiev și Lviv. Deși unii dintre câinii din Borodyanka au putut fi transportați acolo și văzuți de un veterinar, în cele din urmă nu au putut rămâne din cauza lipsei de spațiu la clinici.
Cei 150 de câini au supraviețuit săptămâni întregi fără hrană sau apă și acum necesită un tratament complet. Deși acest tratament nu este disponibil în prezent în Ucraina, el ar fi disponibil în Polonia.
De fapt, Parker spune pentru CBS News că există medici veterinari care așteaptă să ajute la adăposturile de peste graniță. Cu toate acestea, doar o mână de câini au fost lăsați să intre.
Ea spune că veterinarii oficiali ai guvernului, staționați la granița Korczowa cu Polonia, trimit acești câini înapoi în Ucraina, pe baza faptului că sunt câini de stradă sau de adăpost și că există reglementări împotriva acestui tip de animal pentru controlul bolii.
Animalele ai căror stăpâni au fost uciși în război sunt, de asemenea, respinse din același motiv.
Parker a spus că personalul și voluntarii de caritate sunt mai mult decât dispuși să respecte perioada de carantină pe care Polonia o consideră necesară pentru a preveni răspândirea bolii. Ea speră pur și simplu că oficialii vor face o excepție de la reglementările împotriva câinilor de adăpost, pe baza bunăstării animalelor.
De la începutul războiului, milioane de ucraineni au fugit din țara lor, iar Polonia a primit cei mai mulți refugiați din orice țară. Polonia este, de asemenea, una dintre puținele țări europene, inclusiv Germania și Republica Cehă, unde familiile strămutate sunt, de asemenea, binevenite să-și aducă animalele de companie.