Antena 3 CNN Externe Caii au ajuns să înlocuiască mașinile, în micile oraşe din Franţa. Sunt folosiţi de serviciile de salubritate, dar şi de şcoli

Caii au ajuns să înlocuiască mașinile, în micile oraşe din Franţa. Sunt folosiţi de serviciile de salubritate, dar şi de şcoli

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 12:09 28 Noi 2022 Modificat la 12:09 28 Noi 2022
cai franta
Caii au ajuns să înlocuiască mașinile, în micile oraşe din Franţa. Sunt folosiţi de serviciile de salubritate, dar şi de şcoli Sursa foto: Profimedia Images

Tendinţa, care a început la mijlocul anilor '90, a prins, iar caii pot fi văzuţi acum la lucru în aproximativ 200 de localităţi. Este alternativa ecologică a vehiculelor motorizate, spun primarii, iar cei care lucreză cu ei spun că prezența animalelor îi face pe oameni să fie mai fericiți și mai calmi.

Este un fenomen pe care l-a observat și Julien, un angajat al serviciului de salubritate din orașul Hennebont, de 15.000 de locuitori. De când încarcă pubelele de gunoi în căruța trasă de calul Dispar, lumea se poartă mai frumos cu el.

"Această slujbă este mult mai frumoasă de când lucrez cu un animal. Oamenii te văd altfel, te salută în loc să te claxoneze. Acesta este viitorul, ne salvează de poluare şi de zgomot. Şi îi face pe oameni să zâmbească. În plus, într-un camion aş inhala constant gaze de eşapament, aşa e mult mai sănătos", a povestit angajatul publicația The Guardian, citată de Digi24.

Dispar şi fratele său, Circus, doi cai de câte 900 de kilograme fiecare sunt folosiţi în Hennebont şi pentru transportul bătrânilor la pieţe sau la diferite evenimente culturale.

De ei se ocupă Morgane Perlade, o femeie care a remarcat la rândul ei felul în care oamenii se schimbă când îi văd traversând oraşul.

"Prezenţa cailor reumanizează localitatea. Dacă oferim transport cu o căruţă trasă de cai, toate locurile se ocupă", spune Perlade, care a observat şi că lumea reciclează mai mult, de când deşeurile sunt preluate de cai. "Nu cred că ar face la fel dacă am fi venit cu camionul".

Caii, soluția de transport prietenoasă cu mediul

"Un cal nu are o amprentă de carbon semnificativă. Nu este o rumegătoare, precum o vacă", spune şi André Hartereau, fostul primar al localităţii.

"Costurile sunt mai mici decât în cazul vehiculelor motorizate. Singurele constrângeri ţin de posibilitatea de a găsi un spaţiu adecvat pentru cazarea cailor", explică acesta.

"Cu siguranţă nu este ca în trecut. Este o metodă sustenabilă de lucru cu calul, în care animalele sunt tratate cu respect. Sunt folosite şi inovaţii, cum ar fi asistenţa electrică la căruţe, atunci când drumul este în deal, sau noi tipuri de harnaşamente", spune Vanina Deneux-Le Barh, de la Institutul Francez pentru Cai şi Călărie.

×
Etichete: cai Franta
x close