Antena 3 CNN Externe Cai, pe care se făceau TESTE FARMACEUTICE, vânduţi în SUPERMARKETURI cumpărătorilor

Cai, pe care se făceau TESTE FARMACEUTICE, vânduţi în SUPERMARKETURI cumpărătorilor

O.P.
1 minut de citit Publicat la 06:39 17 Dec 2013 Modificat la 06:39 17 Dec 2013
Cai, pe care se făceau TESTE FARMACEUTICE, vânduţi în SUPERMARKETURI cumpărătorilor
Scandalul cărnii de cal revine în actualitate în Franţa. 21 de persoane au fost arestate după o anchetă de amploare care a avut locul în sudul ţării. De data aceasta nu mai este vorba de importuri din România, ci de trimiterea ilegală la abator a unor cai folosiţi la testarea sau prepararea de medicamente.

În ultimii trei ani, aproape 200 de cai din laboratoarele farmaceutice din Franţa au fost vânduţi, la preţ scăzut, pentru carne, după ce li s-au falsificat documentele de identificare. Animalele serviseră la testarea unor medicamente sau ca "incubatoare vii" pentru anticorpi. Autorităţile subliniază că, deşi carnea lor era considerată "improprie pentru consum", nu era, de fapt toxică.

Chiar dacă sănătatea publică nu a fost în pericol, cei reţinuţi sunt, totuşi, acuzaţi de fals şi uz de fals. Frauda a ieşit la iveală în urma controalelor minuţioase iniţiate după scandalul, la scară europeană, al cărnii falsificate, de la începutul anului.

Atunci s-a dezvăluit că un procesator francez includea carne de cal, parţial importată din România, în produse din carne de vită, mai scumpe. Producătorii români au fost scoşi din cauză, în timp ce firma franceză a dat faliment.

Afacerea de acum este puţin diferită de cea de anul trecut. Este vorba de cai care ar fi trebuit pur şi simplu sacrificaţi, dar se pare că au ajuns în măcelării.

Şi noul scandal are conotaţii internaţionale deoarece o parte din cai au fost sacrificaţi la un abator din Spania. În urma dezvăluirilor, Brigitte Bardot a cerut schimbarea statutului juridic al cailor care să nu mai fie consideraţi furnizori de carne, ci animale de companie.

×
x close