Antena 3 CNN Externe Ca liber profesionist lucrezi legal în Regat

Ca liber profesionist lucrezi legal în Regat

Ca liber profesionist lucrezi legal în Regat
15 Feb 2007   •   20:38

După valul de extindere a Uniunii, din 2004, sute de mii de polonezi, estonieni, lituanieni, slovaci sau cehi au venit în Marea Britanie, primind drept de muncă. Ultimii sosiţi în UE, românii şi bulgarii, încearcă şi ei, să se salveze de sărăcie în regat. Permisele de muncă se acordă numai pentru anumite domenii, şi cu mare zgârcenie. În regat, însă, se poate lucra legal, pe alte căi - ca liber profesionist.

Milioane de oameni lucrează în insulă ca self employed, cum zic britanicii, sau liber profesionist, varianta de acasă. Asta înseamnă, în principal, să te înregistrezi la fiscul englez pentru a plăti taxele pe venit. Dar şi să poţi demonstra că eşti ceea ce spui, în caz că eşti luat la întrebări de autorităţi. Iar răspunsurile nu sunt întotdeauna certe.

Pentru a lucra pe un şantier britanic, cum fac cei mai mulţi români, trebuie să ai o autorizaţie numită CIS, care nu este însă un permis de muncă. Cum se obţine? La Londra găseşti destui "binevoitori", dispuşi să te ajute cu informaţii, pentru sume ?modice?. Cu bocanci cu bot de oţel, cască de protecţie şi vestă se începe programul de nouă ore pe zi , cu două pauze, la 10 şi la 14:00.

Prima zi de lucru se termină pe seară, cîştigi 60 de lire, adică aproape 7 lire pe oră. Dar nu toţi banii intră în buzunar. Ca liber profesionist trebuie să plăteşti impozite, aşa că 18 procente din cîştig merg la fisc. Rămîne un cec de aproape 50 de lire, adică vreo 2 milioane şi ceva de lei. Vechi. Nu-i rău pentru o zi de lucru în centrul oraşului.

Statutul de liber-profesionist este complet legal dacă eşti înregistrat ca atare, apoi ai primit un card de protecţia muncii un număr de asigurări sociale. Varianta ştiută de toată lumea, adică a fi direct angajat, impune obţinerea unui permis de muncă. Dar după 1 ianuarie 2007 un singur român a obţinut acest permis de muncă. Mii de alţi români încearcă acum să găsească o cale de lucra legal în Marea Britanie.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close