Ucraina speră să evite un nou "război al gazului" cu Rusia, după decizia concernului Gazprom de a reduce livrările cu 25 la sută, din cauza unor datorii neplătite. Ucrainenii afirmă că reducerea este în realitate de 35 la sută. Comisia Europeană a cerut ambelor părţi să-şi soluţioneze rapid litigiul pentru a nu pune în pericol aprovizionarea altor ţări.
Gazprom şi-a redus livrările luni dimineaţă, îndată după victoria preşedintelui său, Dmitri Medvedev, în alegerile prezidenţiale ruse. Concernul rus cere Ucrainei 600 de milioane de dolari, ceea ce corespunde cu aproape două miliarde de metri cubi de gaze.
Partea ucraineană susţine că şi-a achitat toate datoriile pe anii trecuţi, dar recunoaşte că nu a plătit încă nimic pentru gazul livrat anul acesta. Pe de altă parte, şi Gazprom recunoaşte că nu a mai achitat taxele pentru tranzitul gazelor prin Ucraina, pe motiv că "nu s-au emis facturile".
Se pare că unul din motivele disputei este insistenţa prim-ministrului ucrainean Iulia Timoşenko de a cumpăra gazul direct de la furnizor şi nu prin firme intermediare care mai încarcă şi ele preţul.
Situaţia s-a complicat şi din cauza rivalităţii politice de la Kiev, dintre Iulia Timoşenko şi preşedintele Viktor Iuşcenko. Preşedintele a cerut guvernului "să nu provoace un război al gazului" şi să continue negocierile.
Gazprom a dat asigurări că aprovizionarea clienţilor vest-europeni nu va fi afectată, deşi 80% din livrări se fac prin conductele ce traversează Ucraina.
Antena 3