Antena 3 CNN Externe Bush sprijină iniţiativa Rusiei de a furniza Iranului uraniu îmbogăţit

Bush sprijină iniţiativa Rusiei de a furniza Iranului uraniu îmbogăţit

Bush sprijină iniţiativa Rusiei de a furniza Iranului uraniu îmbogăţit
18 Dec 2007   •   09:18

Preşedintele George Bush sprijină iniţiativa Rusiei de a livra uraniu către Iran. Liderul american consideră că în acest fel Teheranul nu ar mai avea motiv să-şi dorească o activitate nucleară proprie. Rusia a început de luni să livreze combustibil nuclear unei centrale din sudul Iranului, ce va fi construită de specialişti ruşi, sub controlul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Preşedintele George W. Bush continuă să considere Iranul o ameninţare pentru pacea mondială şi se teme că regimul de la Teheran ar putea relua activităţile nucleare în scopuri militare. ?Rusia a trimis ori e pe cale să trimită uraniu îmbogăţit către Iran ca să ajute la reactorul lor nuclear civil. Dacă aşa stau lucrurile, dacă ruşii sunt dornici să facă asta, gest pe care şi eu îl sprijin, atunci iranienii nu au nevoie să înveţe cum să îmbogăţească uraniu?, a declarat Bush.

Containerele cu combustibil, sigilate de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, au fost livrate centralei din sudul ţării şi stocate în condiţii speciale. Rusia şi Iranul au căzut de acord asupra unui calendar de construire a centralei, proces care îi îngrijorează pe occidentali.

Proiectul pe care Rusia l-a conceput din 1994 a fost amânat de mai multe ori, din cauza tensiunilor privind programul nuclear iranian. Occidentalii s-au temut că centrala va ascunde, de fapt, un proiect militar iraniano-rusesc.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close