Antena 3 CNN Externe Bush şi-a încheiat turneul în Orientul Mijlociu

Bush şi-a încheiat turneul în Orientul Mijlociu

Bush şi-a încheiat turneul în Orientul Mijlociu
17 Ian 2008   •   08:08

George Bush a ajuns miercuri seară în Statele Unite, după un turneu de 8 zile în Orientul Mijlociu. Turneul preşedintelui american a cuprins, printre altele, vizite în Israel, Autoritatea Palestiniană, Arabia Saudită şi Egipt. Liderul de la Casa Albă consideră această vizită un real succes pentru planurile politice şi economice din ultimului său mandat prezidenţial.

Avionul prezidenţial a aterizat miercuri seară târziu, la baza aeriană Andrews, din Maryland. Bush nu a fost aşteptat de oficialităţi şi s-a urcat imediat într-un elicopter. În drumul spre casă, George Bush a stabilit şi o premieră. Preşedintele a răspuns, în direct, de la bordul lui Air Force One, pe pagina de Internet a Casei Albe, la întrebări referitoare la turneul din Orient.

Prima oprire a liderului american a fost în Israel, unde au fost luate cele mai severe măsuri de securitate. George Bush a ajuns în Ţara Sfântă pentru întâia oară de când este preşedinte şi este al patrulea lider american care vizitează Israelul. Cele mai serioase, dar şi extrem de plăcute discuţii le-a purtat cu noul premier israelian, Ehud Olmert.

Bush a stat 3 zile în Israel şi Cisiordania, unde a discutat despre necesitatea încheierii unui acord de pace între cele două părţi. La conferinţa de presă susţinută împreună cu premierul israelian Ehud Olmert a ajuns să vorbească însă tot despre Iran.

?Iranul este o ameninţare pentru pacea mondială. Vor fi consecinţe serioase dacă ei ne atacă navele. Sfatul meu pentru ei este să nu facă aşa ceva?, declara Bush în cadrul vizitei în Israel.

Între timp, israelienii au ieşit în stradă ca să-l acuze pe Bush că îi susţine prea mult pe palestinieni, iar în Gaza, mii de partizani ai grupării Hamas au ars steagul american şi fotografii de-ale preşedintelui american.

George Bush a fost aşteptat apoi în Kuwait, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită. Vizita în Arabia Saudită s-a dovedit un succes. La cererea liderului american, OPEC-ul a acceptat să crească producţia de petrol pentru a ţine sub control preţul ţiţeiului, care ameninţă economia Statelor Unite cu recesiunea. Turneul s-a încheiat în Egipt, unde Bush a făcut o escală de trei ore.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close