Antena 3 CNN Externe Bush: Rusia nu este inamicul nostru

Bush: Rusia nu este inamicul nostru

Bush: Rusia nu este inamicul nostru
05 Iun 2007   •   12:42

Preşedintele american George Bush a fost întâmpinat la Praga cu onoruri militare. Liderul de la Casa Albă a fost primit de preşedintele ceh Vaclav Klaus, cu care a avut discuţii despre extinderea scutului anti-rachetă în Europa de Est. Componente ale acestui scut urmează să fie amplasate în Cehia. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de omologul său ceh, Bush a transmis un mesaj celui mai înverşunat oponent al său, Vladimir Putin: Războiul Rece s-a sfârşit. Liderul de la Casa Albă şi-a continuat discursul subliniind că SUA nu pune Cehia în poziţia de a alege. Cehia poate fi în bune relaţii atât cu SUA cât şi cu Rusia, a precizat Bush. ?Un obiectiv al nostru e să păzim ţările libere de eventuale atacuri cu rachetă, dar Rusia nu e inamicul nostru?. Preşedintele american a precizat că profilul ?unui inamic al nostru ar fi unul extremist?.

Cehii se opun instalării scutului anti-rachetă
La discuţiile de azi a luat parte şi premierul ceh, Mirek Topolanek, care susţine planul Statelor Unite, în pofida faptului că cehii nu sunt de acord. Sondajele arată că două treimi dintre cetăţeni se opun amplasării staţiei radar în poligonul militar, situat la aproximativ 60 de kilometri de Praga.

Putin ameninţă Europa cu atacuri
Şi Rusia se opune şi critică proiectul americanilor. Preşedintele Vladimir Putin a ameninţat deschis că-şi va îndrepta rachetele spre Europa, dacă planul american în zonă va fi dus la bun sfârşit. Vizita lui George Bush în Cehia are loc cu doar o zi înaintea summit-ului G8 din Germania, unde preşedintele american se va întâlni şi cu Putin. În Cehia, Bush a fost întâmpinat cu proteste. Încă de luni, zeci de demonstranţi au ieşit în stradă. Iar în această dimineaţă a fost rândul militanţilor Greenpeace să demonstreze.

După summitul G8, liderul de la Casa Albă îşi va continua turneul în Europa, cu vizite în Polonia, Italia, Albania şi Bulgaria.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close