Antena 3 CNN Externe Bush recunoaşte că Irakul este un al doilea Vietnam

Bush recunoaşte că Irakul este un al doilea Vietnam

Bush recunoaşte că Irakul este un al doilea Vietnam
23 Aug 2007   •   09:16

Preşedintele Bush şi-a reafirmat sprijinul faţă de prim-ministrul irakian Nouri al-Maliki, a doua zi după ce lăsase să se înţeleagă că nu ar mai avea încredere în el. Bush a comparat situaţia din Irak cu războiul din Vietnam, o asociere pe care Administraţia americană a evitat-o până acum. Pe teren, două noi atentate sinucigaşe s-au soldat cu zeci de morţi şi răniţi, iar 14 soldaţi americani au pierit în urma prăbuşirii unui elicopter.

Bush a dorit să pregătească terenul înaintea raportului care va evalua, luna viitoare, efectele noii sale strategii din Irak. Adresându-se unor veterani de război, preşedintele a spus că o retragere din Irak ar avea aceleaşi urmări tragice ca şi eşecul american din Vietnam. “Vietnamul ne-a învăţat, printre altele, că preţul retragerii Americii a fost plătit de milioane de oameni nevinovaţi, ale căror chinuri au adăugat în vocabularul nostru noi expresii, ca «refugiaţi în bărci», «lagăre de reeducare» sau «câmpuri ucigaşe».”

După ce, marţi, păruse nemulţumit de activitatea premierului irakian Maliki, Bush şi-a confirmat miercuri sprijinul pentru acesta. „Prim-ministrul Maliki este un băiat bun, un om bun care are o misiune grea, iar eu îl susţin. Şi nu politicienii din Washington hotărăsc dacă va rămâne în funcţie. Asta hotăreşte poporul irakian, care trăieşte acum într-o democraţie şi nu într-o dictatură.” Unii dintre liderii democraţi influenţi, printre care şi senatoarea Hillary Clinton, consideră că Maliki ar trebui înlocuit, deoarece dezbină Irakul, în loc să îl unească.

În Irak, ziua de miercuri a adus noi atentate sângeroase. În oraşul Baiji, explozia unui camion-capcană s-a soldat, după unele surse, cu cel puţin 45 de morţi, în majoritate poliţişti. Seara, un alt atac sinucigaş a făcut şase victime la nord-est de Bagdad. Armata americană a pierdut 14 militari în prăbuşirea unui elicopter Black Hawk. Potrivit militarilor, catastrofa a fost provocată de o defecţiune tehnică.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close