Antena 3 CNN Externe Bush face lobby în Cehia pentru scutul său

Bush face lobby în Cehia pentru scutul său

Bush face lobby în Cehia pentru scutul său
04 Iun 2007   •   17:33

Capitala Cehiei a fost transformată într-o adevărată fortăreaţă înaintea vizitei preşedintelui american George Bush. Liderul de la Washington va sosi luni seara la Praga, prima etapă a turneului său european. Peste 1.500 de poliţişti au fost desfăşuraţi pe străzile oraşului, ca să menţină ordinea. Autorităţile se aşteaptă să aibă loc şi proteste împotriva lui Bush, mai ales că Cehia e una din ţările europene unde americanii vor să-şi amplaseze componente ale scutului antirachetă.

De la Washington, Bush a plecat încrezător că turneul său de o săptămână în Europa va fi un succes. Prima escală e Praga, unde va discuta cu preşedintele, premierul şi liderul opoziţiei din Cehia despre amplasarea componentelor scutului american antirachetă. Proiectul nu e contestat însă doar de Rusia, ci e privit cu ostilitate chiar printre cehi.

Protestele împotriva scutului american au avut loc încă de săptămâna trecută şi au fost anunţate şi în cursul vizitei lui Bush. Guvernul ceh a luat de altfel măsuri de securitate sporite în Capitală, unde a desfăşurat forţe impresionante de poliţie. După Praga, Bush se va deplasa în Germania, la summitul G8. Va pleca apoi spre Polonia, cea de-a doua ţară unde americanii vor să amplaseze componente ale scutului. Maratonul diplomatic european al liderului de la Washington mai prevede escale în Bulgaria, Albania şi Italia.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close