"Burquini", costumul de baie islamic, provoacă un nou scandal
În urmă cu o săptămână, un nou scandal a ţinut primele pagini ale publicaţiilor din Franţa. O femeie de origine musulmană s-a dus la piscină împreună cu cei doi copii ai ei. Toate bune şi frumoase până în momentul în care femeia a intrat în apă. Complet îmbrăcată, potrivit francezilor. În costum de baie, susţine ea. Problema era că vestimentaţia aleasă de femeie pentru piscină o acoperea din cap până în picioare.
Costumul de baie permis de Islam se numeşte Burquini. El este compus din văl pentru cap, o tunică şi pantaloni largi. Neobişnuit pentru francezi, însă ceva banal pentru femeia de origine musulmană. ?Costumul este făcut din aceleaşi materiale ca şi cele pe care francezii le consideră obişnuite?, a încercat să explice femeia. Însă, reprezentanţii piscinei la care a ales să se ducă nu sunt de aceeaşi părere.
Aceştia susţin că nu o pot lăsa pe femeie să facă baie îmbrăcată în costumul tradiţional islamic din cauza normelor de igienă. Femeia a depus plângere pentru discriminare religioasă. Ea este hotărâtă să meargă până în pânzele albe pentru a-şi face dreptate.
AŞA AR TREBUI SĂ SE DUCĂ LA PISCINĂ FEMEILE MUSULMANE
Sarkozy se opune cu vehemenţă portului islamic
În urmă cu aproximativ două luni, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a ţinut un discurs referitor la portul tradiţional musulman. Potrivit acestuia, burka nu este "binevenită" în Franţa şi ar trebui interzisă. El susţine că vălul ce acoperă întreg corpul "nu este un semn al religiei, ci al subordonării".
"Nu putem accepta să avem în ţara noastră femei care sunt prizoniere, excluse din viaţa socială, lipsite de identitate. Nu aceasta este ideea pe care republica franceză o are despre demnitatea femeii. Burka nu este un semn al religiozităţii, ci al supunerii. Nu va fi binevenită pe teritoriul republicii franceze, declara Sarkozy la Versailles.
Recent, Fadela Amara, ministru musulman din Guvernul de la Paris citat de BBC, a declarat că interzicerea purtării vălului traditonal musulman de către femei în Franţa va ajuta la stoparea răspândirii "cancerului" islamist radical
Se apreciază că circa 100.000 de femei, majoritatea născute în Franţa, au adoptat costumaţia completă care le acoperă şi faţa. În 2004, Franţa a interzis acoperirea feţei în şcolile de stat.
Liderii al Qaeda promit să se răzbune
Teroriştii al Qaeda au promis să se răzbune "groaznic" pe Franţa pentru intenţiile sale de a interzice costumul tradiţional burka. Avertismentul vine după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat că portul islamic ce acoperă faţa şi corpul femeilor nu este binevenit în ţara sa.
Liderii reţelei nord-africane a al Qaeda au cerut musulmanilor francezi să răspundă cu ostilitate maximă.
Un site islamic scria că "vom căuta o răzbunare groaznică asupra Franţei cu toate mijloacele la dispoziţia noastră, pentru onoarea fiicelor şi surorilor noastre. Susţinătorii noştri mujahadini nu ar trebui să rămână tăcuţi în faţa unei asemenea provocări şi nedreptăţi."
Hijabul, codul vestimentar al femeilor musulmane, semn al respectului
Hijabul - codul vestimentar islamic - se pare că îşi are originile în Mesopotamia unde exista obiceiul ca femeile respectabile să se acopere, în timp ce sclavelor şi prostituatelor le era interzis. Astfel, vălul reprezenta statutul social al femeii. În unele ţări vorbitoare de arabă şi în ţările Occidentale, cuvântul "hijab" se referă la acoperirea capului şi corpului femeii, dar la bază hijabului îi este atribuită semnificaţia de modestie, intimitate şi moralitate, iar Coranul cere atât femeilor cât şi bărbaţilor să se îmbrace modest, respectând hijabul.
Ţările arabe au legi şi obiceiuri diferite privind codul vestimentar al femeii, dar în majoritatea covârşitoare a lor, acesta este reglementat. În numai câteva ţări arabe, precum Kuweitul, Libanul, Iordania şi Siria, vălul islamic nu este obligatoriu. Totuşi, în alte părţi, toate femeile, inclusiv cele care nu sunt musulmane, poartă hijabul de teama posibilelor repercusiuni. Un grup de fundamentalişti musulmani din provincia indiană Kashmir a cerut femeilor să înceapă să poarte vălul islamic. Văzând că apelul le-a fost ignorat, membrii grupării au cutreierat străzile şi au aruncat cu acid pe feţele femeilor care nu erau acoperite.
Antena3.ro