Antena 3 CNN Externe Carnagiu în Africa. Peste 100 de oameni au fost uciși într-un atac armat în nordul statului Burkina Faso

Carnagiu în Africa. Peste 100 de oameni au fost uciși într-un atac armat în nordul statului Burkina Faso

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 19:43 05 Iun 2021 Modificat la 19:48 05 Iun 2021
o_1f7egq4e7ueki4kcr81ujpcb.jpg

Potrivit unei surse locale de securitate, citate de publicația Le Monde, acesta este cel mai sângeros atac produs în țară de la debutul violențelor jihadiste, în 2015. 

"În noaptea de vineri spre sâmbătă, un grup de indivizi înarmați a organizat o incursiune sângeroasă la Solhan, în provincia Yagha. Bilanțul încă provizoriu este de aproximativ o sută de oameni uciși, atât bărbați cât și femei", a declarat aceeași sursă pentru Agenția France Presse, conform Le Monde.

Martorii spun că autorii masacrului au atacat mai întâi un post gestionat de angajați civili ai armatei, după care s-au dezlănțuit asupra caselor localnicilor, unde au executat pe toată lumea. 

Președintele statului Burkina Faso, Roch Marc Christian Kaboré, a decretat trei zile de doliu național în memoria victimelor.

El i-a descris pe autorii atacului drept "teroriști" și a promis că forțele de ordine vor face tot posibilul pentru a-i captura.

Până acum, nicio grupare teroristă nu a revendicat operațiunea, dar atacurile islamiste sunt frecvente în Burkina Faso, mai ales în regiunile de graniță cu Niger și Mali.

Burkina Faso, Niger și Mali, teren de luptă pentru grupările jihadiste

Masacrul a venit la finalul unei săptămâni extrem de sângeroase în regiune.

Cel puțin două atentate ce au avut loc în ultimele zile aceeași zonă s-au soldat cu peste 15 morți.

De asemenea, în datele de 17 și 18 mai, alte două atacuri similare asupra unui sat și a unei patrule militare au provocat moartea a cincisprezece civili și a unui soldat.

O parte a regiunii Sahel din vestul Africii, care include statele Mali, Niger și Burkina Faso, este sfâșiată, din 2015, de ciocniri și atacuri violente ale unor grupări jihadiste ce au legături cu Al Qaida și Statul Islamic.

Violențele au strămutat peste un milion de localnici

Aceste confruntări au provocat, până acum, aproximativ 1.300 de morți și au forțat peste un milion de oameni să-și părăsească locuințele.

Refugiații au însă dificultăți în a găsi locuri sigure în care să se adăpostească, dat fiind că întreaga zonă este  afectată de violențe.

Organizațiile umanitare avertizează că numărul celor uciși de foame l-ar putea depăși pe cel al victimelor directe ale conflictului.

Violențele s-au intensificat de la începutul acestui an, când jihadiștii și-au înmulțit atacurile asupra localnicilor.

În luna martie, statul Niger a cunoscut una dintre cele mai sângeroase zile din ultimii ani, când 137 de oameni au fost uciși în urma unor raiduri coordonate asupra mai multor sate din sud-vestul țării.

În data de  5 mai, forțele armate din regiune au anunțat o operațiune de anvergură menită să pună capăt violențelor.

Până în prezent însă, eforturile lor nu au avut prea mare succes. 

×
x close