Antena 3 CNN Externe Bulgarii şi-au ales deputaţii în PE

Bulgarii şi-au ales deputaţii în PE

Bulgarii şi-au ales deputaţii în PE
21 Mai 2007   •   07:58
UPDATE: Formaţiunea GERB a câştigat alegerile europarlamentare desfăşurate duminică, obţinând 21,69% din voturi. Partidul Socialist s-a clasat pe locul al doilea cu 21,41% din voturi, urmat de Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (minoritatea turcă), cu 20,26%. Celelalte două formaţiuni care vor avea reprezentanţi în Parlamentul European sunt partidul naţionalist Ataka (14,2 la sută) şi Mişcarea Naţională Simeon al II-lea (6,2 la sută).

Participarea la vot s-a situat la un nivel dezamăgitor - în jur de 29 la sută, cea mai mică rată de la revenirea democraţiei în Bulgaria, în 1989. Potrivit sondajelor exit-poll, trei formaţiuni ar putea obţine, fiecare, câte cinci din cele 18 locuri rezervate Bulgariei în Parlamentul european.

Marea surpriză este partidul liberal al minorităţii turceşti, care şi-a mobilizat cel mai bine electoratul şi s-ar putea clasa în final chiar pe primul loc. Deşi minoritatea turcă reprezintă doar 10 la sută din populaţie, partidul său, membru al coaliţiei guvernamentale, a obţinut peste 25 la sută din voturi.

Cu scoruri apropiate sunt cotate Partidul Socialist, şi el membru în coaliţie, şi noua formaţiune GERB, întemeiată de primarul Sofiei. Ele sunt urmate de partidul ultranaţionalist Ataka. Al treilea partener al coaliţiei de la putere, mişcarea fostului rege Simeon al II-lea, riscă să nu aibă nici un deputat european.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close