Antena 3 CNN Externe Bulgarii îşi aleg europarlamentarii

Bulgarii îşi aleg europarlamentarii

Bulgarii îşi aleg europarlamentarii
20 Mai 2007   •   10:10
Update: Doar 13,24% dintre bulgari au venit la urne până la ora 13.00. Bulgarii sunt chemaţi duminică la urne, dar pentru Parlamentul European. Nu mai puţin de 218 candidaţi din 14 partide , precum şi doi independenţi candidează pentru obţinerea unuia dintre cele 18 mandate de europarlamentar. Rata de participare la acest scrutin s-ar putea situa între 35% şi 37%, potrivit sondajelor. Acestea indicau şi faptul că Partidul Socialist, aflat la putere ar putea câştiga între 5 şi 7 mandate.

Candidaţii propuşi de formaţiune sunt toţi deputaţi în Parlamentul de la Sofia, de unde vor trebui să demisioneze în cazul în care vor fi aleşi în Parlamentul European. Potrivit sondajelor, Partidul Socialist, principala formaţiune de la guvernare, va obţine între 5 şi 7 mandate, iar Partidul ultranaţionalist Ataka, reprezentat în Parlament din 2005, poate conta pe două sau trei locuri în Parlamentul European.

Alegerile de duminică au loc într-un context de nemulţumire faţă de faptul că, la peste patru luni de la aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie, guvernul condus de socialişti nu se poate lăuda cu rezultate semnificative în lupta împotriva corupţiei şi sărăciei larg răspândite. Potrivit mai multor analize, fraudele costă statul bulgar milioane de euro pe an, şi aceasta în condiţiile în care numeroşi bulgari nu au încă acces la servicii elementare, cum ar fi canalizarea centrală. Bulgaria a aderat la UE după lansarea, cu întârziere, a unei serii de măsuri de reformare a instituţiilor sale judiciare şi de stat, moştenire a epocii comuniste.

Rămâne însă ca Sofia să-şi demonstreze seriozitatea în combaterea criminalităţii pentru a reuşi să evite sancţiuni din partea Uniunii, posibil la scurtă vreme după publicarea de către Bruxelles a rapoartelor de progres, aşteptată pentru 27 iunie. Potrivit unor diplomaţi ai UE, statele membre sunt tot mai îngrijorate, unele mergând chiar până la a afirma că Bulgaria, ca şi vecina sa de la nord, România, au fost admise prea devreme.

Diplomaţi afirmă că o mare parte din economia bulgară este controlată de grupări criminale prin intermediul unor reţele şi afaceri ilegale, dar şi al ajutorului primit de la oficiali de nivel înalt. Este de aşteptat ca nivelul de participare la vot să reflecte nemulţumirea alegătorilor şi să se cifreze la 30-40% din electorat.

În pofida problemelor cu criminalitatea, mica economie a Bulgariei se bucură de una din cele mai puternice creşteri din Europa, lucru la care contribuie investiţiile străine de mai multe miliarde de euro în producţie şi pe piaţa imobiliară.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close