Antena 3 CNN Externe Bulgarii cumpără avioane F-16 mai scump decât a plătit România pe F-35. De ce?

Bulgarii cumpără avioane F-16 mai scump decât a plătit România pe F-35. De ce?

avion f16- getty
Avion de vânătoare F-16. Sursa foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    18 Sep 2024   •   17:02

Bulgaria a început achiziţionarea de avioane F-16 dar tranzacţia a ajuns să fie pusă sub semnul întrebării din cauza costului de achiziţie.

Astfel, preţul per unitate pentru avioanele F-16 cumpărate de bulgari este mai mare decât a plătit România pentru aeronavele F-35, care fac parte dintr-o generaţie de avioane mai modernă.

Bulgaria va avea astfel din nou flotă aeriană în 2025 după ce în 2023 a scos di uz ultimele sale MIG-uri.

Experții militari bulgari estimează că un singur F-35 românesc va costa Bucureștiul aproximativ 203 milioane de dolari. În comparație, un singur F-16 bulgar din cele 8 comandate, va costa Sofia aproximativ 208,7 milioane de dolari.

„România este foarte apreciată ca operator al F-35 de către SUA, datorită poziției sale strategice pe flancul estic al NATO. Angajamentul României de a-și moderniza forțele armate și participarea sa activă la exercițiile comune și la operațiunile NATO consolidează și mai mult această poziție. Prin alinierea consecventă la politicile de apărare ale SUA și prin investițiile în îmbunătățiri militare, România contracarează eficient amenințările regionale, în special cele din partea Rusiei”, comentează Bulgarian Military.


×
Subiecte în articol: avion f16 avion f35 Bulgaria
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close