Antena 3 CNN Externe Bulgarii anchetează o companie care ar fi vândut pagerele explozive către Hezbollah

Bulgarii anchetează o companie care ar fi vândut pagerele explozive către Hezbollah

Pager
O companie bulgară ar fi implicată în vânzarea pagerelor comandate de Hezbollah. Sursa foto: Getty Images
de Mihai Paul    |    19 Sep 2024   •   13:30

Guvernul bulgar a început o investigație pentru a constata dacă o companie cu sediul la Sofia ar fi fost implicată în afacerea vânzării către gruparea şiită libaneză Hezbollah a unor pagere care au explodat provocând numeroase victime, confrom EFE.

SANS, Agenţia pentru Securitate Naţională din Bulgaria, a comunicat că Agenţia Fiscală şi Ministerul de Interne anchetează dacă una dintre companiile bulgare a furnizat echipamente către Hezbollah.

Gruparea libaneză este catalogată drept organizaţie teroristă de Uniunea Europeană.

În schimb, SANS susţine că în Bulgaria nu au avut loc operaţiuni vamale legate de aceste bunuri, transmite portalul bulgar Novinite.

Totuși, ancheta a dezvăluit faptul că prin Bulgaria au trecut doar fluxuri în numerar în valoare totală de aproximativ 1,6 milioane de euro, care au fost ulterior trimise în Ungaria.

Compania vizată de guvernul bulgar este  Norta Global Ltd., o societate cu sediul la Sofia deţinută de un cetăţean norvegian.

Aceasta ar avea legătură cu vânzarea de pagere către gruparea Hezbollah şi care au explodat ulterior în Liban.

Pagerele achiziţionate din Taiwan a fi fost vândute Hezbollah prin intermediul Norta Global Ltd.  Tranzacţia ar fi fost facilitată de o firmă înregistrată în Ungaria, BAC Consulting Ltd..

În schimb, compania taiwaneză Gold Apollo, care distribuie astfel de echipamente, a declarat că modelele care au explodat au fost proiectate şi fabricate sub licenţă de BAC, o companie ungară.

Nici ungurii nu recunosc vânzarea dispozitivelor, guvernul maghiar spunând că această firmă acţionează doar ca intermediar comercial.

 Astfel, compania maghiară nu are centre de producţie în Ungaria, astfel încât aparatele în cauză nu s-au aflat niciodată pe teritoriul ţării.

Telex susţine joi că Norta Global Ltd. este de fapt cea care s-ar afla în spatele afacerii şi care a importat şi vândut aparatele către Hezbollah.

Norta Global Ltd. are ca obiect de activitate "servicii de consultanţă în management", conform informaţiilor de pe paginile de înregistrare a societăţii, notează EFE.

Douăsprezece persoane au fost ucise şi aproape 3.000 au fost rănite în exploziile a mii de pagere marţi. Diverse surse indică Israelul drept responsabil pentru aceste atacuri.


×
Subiecte în articol: pagere explozive Hezbollah Bulgaria
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close