Antena 3 CNN Externe Bulgaria vrea un acord interimar de furnizare de apă pentru nordul Greciei: „Vom căuta o soluţie temporară pentru câteva luni”

Bulgaria vrea un acord interimar de furnizare de apă pentru nordul Greciei: „Vom căuta o soluţie temporară pentru câteva luni”

R.M.
1 minut de citit Publicat la 19:33 13 Feb 2025 Modificat la 19:33 13 Feb 2025
apa irigatii
Fermierii depind de această sursă de apă pentru culturile lor / sursă foto: Getty Images

Prim-ministrul bulgar Rosen Jeliazkov a afirmat joi că guvernul său urmăreşte să încheie un acord interimar cu Grecia pentru a pune capăt impasului legat de expirarea unui acord privind aprovizionarea cu apă care a declanşat proteste ale fermierilor greci, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Din 1964, în baza unui acord între cei doi vecini de reparaţii după al Doilea Război Mondial, apa din munţii din Bulgaria curge liber de-a lungul râului Arda, udând 20.000 de hectare ale câmpiei Evros din nordul Greciei.

Acordul a expirat în iulie 2024, alarmându-i pe fermierii greci, care depind de această sursă de apă pentru culturile lor. Ei au instituit blocade cu tractoare în apropierea oraşului elen Kastanies în ultimele săptămâni, cerând un acord imediat şi pe termen lung.

Grecia şi compania naţională bulgară de electricitate NEK au semnat un acord interimar pentru a asigura aprovizionarea între mijlocul lui iulie şi septembrie 2024.

Joi, într-o dezbatere aprinsă în parlamentul de la Sofia, pe fondul acuzaţiilor opoziţiei că Bulgaria îşi dă apa pe gratis, premierul Jeliazkov a spus că guvernul caută un acord pe termen scurt pentru această vară.

„Vom căuta o soluţie temporară pentru câteva luni în acest an, astfel încât să avem ocazia să negociem un acord cuprinzător”, a afirmat el, refuzând să precizeze ce ar cuprinde un astfel de acord.

Ministrul adjunct ale energiei, Gheorghi Samandov, a apărat săptămâna trecută acordul, spunând că apa furnizată Greciei prin barajul hidroelectric de la Ivailograd a generat 30.000 MW/h de electricitate pentru nevoile proprii ale Bulgariei.

Conform acordului de reparaţii de război, Bulgaria a furnizat 186 milioane de m3 pe an de la baraje hidroelectrice spre Evros, o regiune săracă, puternic dependentă de agricultură.

Apa era furnizată în fiecare perioadă de irigaţii din mai până în septembrie.

Acordul scoate în evidenţă cât de precare au devenit resursele de apă în regiunea Mediteranei din cauza schimbărilor climatice. Grecia a înregistrat anul trecut cea mai caldă vară şi, la fel ca în alte părţi din sudul Europei, a traversat luni de zile cu precipitaţii puţine şi secetă.

Înaintea negocierilor, Ministerul bulgar al Agriculturii a declarat că ţara îşi evaluează mai întâi propriul necesar de apă.

Oficiali greci din Ministerele Energiei şi Mediului, care participă la negocieri, au pus lipsa de progrese pe seama instabilităţii politice din Bulgaria.

Partidul GERB (centru-dreapta) al premierului Jeliazkov s-a plasat pe primul loc la alegerile anticipate din octombrie, al şaptelea scrutin în patru ani. Guvernul Jeliazkov a fost validat în ianuarie, după luni de negocieri.

×
x close