Antena 3 CNN Externe Bulgaria va organiza alegeri parlamentare anticipate, pe 27 octombrie. Anunțul preşedintelui Rumen Radev

Bulgaria va organiza alegeri parlamentare anticipate, pe 27 octombrie. Anunțul preşedintelui Rumen Radev

rumen radev presedinte bulgaria
Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    26 Aug 2024   •   15:39

Bulgaria va organiza alegeri parlamentare anticipate la 27 octombrie, a şaptea rundă în ultimii trei ani, a anunţat luni preşedintele Rumen Radev, în urma eşecului partidelor de a conveni o coaliţie de guvernare, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Preşedintele Radev a declarat că un guvern interimar condus de Dimităr Glavcev va depune marţi jurământul în parlament, cu misiunea de a conduce ţara până la alegeri.

'Mâine voi semna de asemenea un decret cu privire la desfăşurarea de alegeri parlamentare la 27 octombrie', a spus Radev după ce Glavcev i-a prezentat guvernul său interimar.

Bulgaria traversează o perioadă cu guverne instabile de când protestele anticorupţie din 2020 au dat jos o coaliţie condusă de partidul de centru-dreapta GERB.

GERB, în prezent cel mai mare partid din Adunarea Naţională, formaţiunea reformistă Continuăm Schimbarea (PP) şi micul partid parlamentar ITN au eşuat pe rând în tentativa de a forma o coaliţie stabilă în urma alegerilor de pe 8 iunie, încheiate neconcludent.

Scrutinul din iunie a fost declanşat de prăbuşirea în martie a unei coaliţii compuse din GERB şi PP. Ambele partide sunt pro-UE şi pentru economia de piaţă, dar au fost implicate în dispute persistente şi rivalităţi personale.

Bulgaria are mare nevoie de o perioadă de guvernare stabilă pentru a creşte atragerea de fonduri europene pentru refacerea infrastructurii.

Blocajul politic afectează de asemenea planurile de aderare a ţării la zona euro şi de includere deplină în spaţiul Schengen.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close