Antena 3 CNN Externe Bulgaria va abandona proiectul centralei nucleare de la Belene

Bulgaria va abandona proiectul centralei nucleare de la Belene

Bulgaria va abandona proiectul centralei nucleare de la Belene
Foto: sofiaecho.com
16 Mar 2012   •   12:42

Bulgaria este pe cale să renunţe la proiectul centralei nucleare de la Belene, de pe malul Dunării, pentru care a încheiat un contract cu compania rusă de stat Atomostroyexport, a declarat vineri premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Reuters şi Mediafax.
   
Borisov a spus la postul naţional de televiziune că a trimis în luna februarie o delegaţie ministerială la Moscova pentru a le transmite oficialilor ruşi că Bulgaria nu va mai construi centrala de la Belene, dar va plăti reactorul nuclear de 1.000 MW care a fost deja construit.
   
Premierul bulgar a adăugat că statul va încerca să instaleze reactorul la centrala de la Kozlodui, care are în prezent o capacitate de 2.000 MW.
   
Guvernul instalat la Sofia la jumătatea anului 2009 a amânat de mai multe ori decizia privind construcţia centralei de la Belene, timp în care a încercat să atragă investitori vest-europeni în proiect şi să obţină costuri mai scăzute, estimate în prezent la 8 miliarde euro.
   
Borisov a declarat că decizia finală privind proiectul Belene nu a fost încă luată, notând că statul bulgar a cheltuit deja 1,4 miliarde leva (715 milioane euro) pentru această invstiţie.
    
Washingtonul a recomandat, joi, Bulgariei să încerce cu mai multă determinare să-şi diversifice sursele de alimentare cu energie, pentru a pune capăt dependenţei de importurile din Rusia.
   
UE şi SUA şi-au exprimat în repetate rânduri îngrijorarea că centrala de la Belene, construită de Atomostroyexport, ar fi cimentat dependenţa Bulgariei de energia rusească.
   

×
Subiecte în articol: Bulgaria Dunare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close