Antena 3 CNN Externe Bulgaria a găsit soluția la sistarea gazelor rusești | Va primi gaze din Azerbaidjan

Bulgaria a găsit soluția la sistarea gazelor rusești | Va primi gaze din Azerbaidjan

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 12:49 27 Apr 2022 Modificat la 12:49 27 Apr 2022
conducta gaz
Preţul gazelor în Europa a scăzut, revenind la nivelul anterior invaziei ruseşti Sursa foto: Getty Images

El a amintit că IGB va fi pus în funcțiune la sfârșitul lunii iunie, iar gazul azer va curge prin conector din septembrie. Pentru Bulgaria, a spus el, acest lucru va însemna prețuri mai mici și o mai mare independență energetică. 

La sfârșitul lunii martie 2022, operatorul IGB a anunțat că IGB era deja conectat la Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP), care în viitor va oferi Bulgariei acces pentru prima dată la gaz din Azerbaidjan. Lansarea interconexiunii este planificată pentru iulie 2022, ceea ce va permite Bulgariei să primească direct gaz azerbaigian.

Proiectul TAP, o conductă de 878 de kilometri, a fost pusă în funcţiune pe 31 decembrie 2020 şi transportă gaze extrase din uriaşul câmp gazeifer Shah Deniz spre Italia, Grecia şi Bulgaria.

Odată ce IGB va fi pus în funcțiune, legătura va furniza inițial Bulgariei 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, cu o creștere suplimentară până la o capacitate de proiectare de 3 miliarde de metri cubi pe an.

Livrările de gaze azere către Europa (Italia, Grecia și Bulgaria) au început la 31 decembrie 2020 prin gazoductul TAP. Cu toate acestea, din cauza lipsei unui interconexiune, volumul livrărilor de gaze azere către Bulgaria a fost de 4 ori mai mic decât era planificat.

În prezent, gazul azerbaigian este furnizat Bulgariei prin linia existentă cu o capacitate de 3,68 miliarde de metri cubi pe an la punctul de frontieră Kula-Sidirokastro cu Grecia. Acest lucru limitează sever posibilitățile de a importa gaz azerbaigian în Bulgaria și permite furnizarea a doar 250-300 de milioane de metri cubi pe an.

În dimineața zilei de 27 aprilie, Gazprom a suspendat complet livrările de gaz către Bulgargaz (Bulgaria) și PGNiG (Polonia) din cauza refuzului acestora de a plăti gazul în ruble.

Bulgaria speră că la nivelul UE vor fi oferite opțiuni alternative pentru aprovizionarea cu gaz pentru a înlocui gazul rusesc, a declarat mai târziu ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov. De asemenea, a garantat că nu va negocia pentru gaz sub presiune.

×
x close