Antena 3 CNN Externe Bulgaria şi România, cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană

Bulgaria şi România, cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană

Bulgaria şi România, cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană
24 Iun 2008   •   08:37

Biroul de statistici al Uniunii Europene, Eurostat, a anunţat că Luxemburgul este de departe cea mai bogată ţară din UE, în timp ce Bulgaria este cea mai săracă, având cea mai redusă cotă a Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, de doar 38 de unităţi. În termeni de paritate valutară pe criteriul puterii, PIB-ul pe cap de locuitor în Luxemburg anul trecut a fost de aproape trei ori mai mare faţă de media UE, de 276 de unităţi.

Eurostat a declarat că rezultatul Luxemburgului a fost ridicat artificial de un mare număr de muncitori care fac naveta peste frontieră şi care au locuri de muncă în Luxemburg. Ei au ridicat PIB-ul Luxemburgului nelocuind acolo, reducând astfel numărul de persoane la care se împarte PIB. Irlanda, un mare beneficiar de fonduri ale UE, a avut PIB-ul pe cap de locuitor la 146 de unităţi, făcând-o a doua ţară dintre cele mai bogate ale blocului de 27 de state.

Bulgaria a avut cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor la 38 de unităţi şi România a fost a doua dintre ţările cele mai sărace cu 41 de unităţi, urmată de aspiranta la UE Turcia, care a avut 42 de unităţi. Olanda este a treia dintre ţările cele mai bogate în UE cu 131 de unităţi şi Austria a patra cu 128.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close