Antena 3 CNN Externe Bulgaria, prima ţară care a recuperat datoria de la Irak

Bulgaria, prima ţară care a recuperat datoria de la Irak

Bulgaria, prima ţară care a recuperat datoria de la Irak
02 Iul 2008   •   13:29

Irakul va înapoia Bulgariei o parte din datoria externă, în valoare de 360 de milioane de dolari, a anunţat marţi ministrul de finanţe bulgar Dimiter Ivnovsky, citat de ziarul Duma. Suma totală pe care Irakul o datorează Bulgariei este de 3,51 miliarde de dolari.

În 2007, după doi ani de negocieri, cele două ţări au ajuns la o înţelegere care prevedea plata sumei de 360 milioane de dolari în bani gheaţă, ca lichidare a datoriei pe care Irakul o are la Bulgaria încă de la sfârşitul anilor '80.

Bulgaria este prima ţară care a reuşit să ajungă la o înţelegere cu Irakul în privinţa datoriei externe. La sfâşitul anului 2004, Irakul a înaintat un memorandum creditorilor de la Paris Club pentru reducerea datoriilor sale externe după următoarea schemă: renunţarea la 80% din datoriile confirmate şi reprogramarea plăţilor pentru cele 20 de procente rămase pentru 23 de ani, cu o perioadă de graţie de 6 ani.

O mare parte din datoria irakiană la Bulgaria vine din exportul de arme către Irak, produse cu precădere la fabrica de arme ?Kintex? din Bulgaria.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close