Antena 3 CNN Externe Bulgaria trece la moneda euro din 2024

Bulgaria trece la moneda euro din 2024

Bulgaria şi-a reconfirmat intenţia de a adopta moneda euro la începutul anului 2024, iar acum lucrurile par tot mai clare că procesul va avea loc fără o perioadă de tranziţie, iar data adoptării monedei europene va coincide cu introducerea ei ca monedă oficială de plată.

o_1f9tklvqd1dqjdd02f1ebn611b.jpg
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    06 Iul 2021   •   13:10

Consiliul naţional de coordonare sub preşedinţia guvernatorului Băncii naţionale şi ministrului de Finanţe a adoptat planul de aderare la zona euro.

Documentul marchează principalele etape în procesul de aderare.

Co-preşedintele Consiliului Dimităr Radev – guvernator al Băncii naţionale, a declarat că nu va exista o perioadă de tranziţie.

Aderarea va începe, cel mai probabil pe data 1 ianuarie 2024. În decurs de o lună leva şi euro vor circula concomitent şi moneda naţionala va fi retrasă treptat din circulaţie.

Draftul Planului Naţional va fi publicat pentru dezbaterea publică înainte să fie înaintat Consiliului Miniştrilor.

Documentul specifică toate activităţile şi măsurile operaţionale pe care participanţii la pregătirile pentru introducerea euro - cetăţeni, sector public şi sector privat - trebuie să le ia ca parte a procesului de adoptare a monedei unice europene.

De asemenea sunt stipulate regulile pentru recalcularea preţurilor şi modalităţile în care se vor transforma depozitele şi împrumuturile din Leva.
 

×
Subiecte în articol: Bulgaria moneda aderare zona euro
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close