Antena 3 CNN Externe Bulgaria. Miting de solidaritate

Bulgaria. Miting de solidaritate

Bulgaria. Miting de solidaritate
10 Feb 2007   •   11:14

Bulgarii au ieşit vineri în stradă, în apărarea celor 5 infirmiere din ţara lor, condamnate la moarte în Libia. Femeile lucrau într-un spital libian şi au fost acuzate că au infectat 400 de copii cu virusul HIV. Ele sunt întemniţate de 8 ani şi susţin că au fost torturate pentru a-şi mărturisi vinovăţia.

Peste 20.000 de oameni au manifestat la Sofia pentru eliberarea celor 5 infirmiere ameninţate cu execuţia. În prima linie s-au aflat lucrătorii din sectorul sanitar, mobilizaţi în apărarea colegelor lor. Manifestanţii arborau panglici albe cu lozinca Nu sunteţi singure. Câţiva dintre cei mai cunoscuţi muzicieni bulgari au interpretat în premieră un cântec dedicat special infirmierelor.

Manifestaţii asemănătoare au avut loc şi în alte oraşe ale Bulgariei. Infirmierele au fost arestate la 9 februarie 1999, împreună cu un medic palestinian. Acuzaţii au adus, ca martori, specialişti străini de prestigiu, care le-au demonstrat nevinovăţia. O primă condamnare la moarte a fost anulată, dar, în decembrie anul trecut, un alt tribunal a pronunţat, din nou, pedeapsa capitală.

Autorităţile libiene au lăsat să se înţeleagă că infirmierele ar putea fi graţiate în schimbul unei mari sume de bani pentru despăgubirea familiilor victimelor. Bulgaria refuză această soluţie, iar acum are şi sprijinul Uniunii Europene, la care a aderat.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close