Parlamentul bulgar a adoptat vineri amendamente la legea privind energia, pentru a permite astfel o scădere a preţului la energia electrică, în special pentru gospodării, costuri care alimentează tulburările sociale din ţară, informează AFP.
Valoarea facturilor la energie electrică în luna ianuarie a provocat manifestaţii masive în ţară împotriva sărăciei, care au condus la demisia guvernului conservator a lui Boiko Borisov.
Noile preţuri care ar urma să intre în vigoare în iulie riscau să fie şi mai ridicate şi să alimenteze tensiunile sociale existente, mii de protestatari cerând de 15 zile demisia noului guvern, aflat în fruntea ţării de o lună.
"Modificările asigură un preţ suportabil pentru consumatori", a declarat ministrul Economiei şi Energiei, Dragomir Stoinev, experţii estimând că ar fi posibilă o reducere cu 5%. O scădere a preţurilor ar încuraja de asemenea exporturile de energie, a adăugat el, potrivit Mediafax.
Mai multe asociaţii din industrie au protestat faţă de amendamentele la lege, reproşând guvernului că le face să plătească pentru reducerea preţurilor la electricitate pentru gospodării.
Potrivit amendamentelor adoptate vineri, Compania Naţională de Electricitate (NEC) nu va mai fi obligată să cumpere toată energia produsă, ci doar cea mai ieftină.
Conform unui raport recent al Băncii Mondiale, 61% dintre gospodăriile bulgare cheltuiesc peste 10% din veniturile lor pentru a plăti electricitatea şi încălzirea.