Antena 3 CNN Externe Bulgaria dă în judecată compania rusă Gazprom și cere despăgubiri de peste 400 de milioane de euro

Bulgaria dă în judecată compania rusă Gazprom și cere despăgubiri de peste 400 de milioane de euro

conducta gazprom nord stream 2
Conducta Nord Stream 2 a Gazprom. Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    09 Iul 2024   •   20:38

Compania bulgară de stat Bulgargaz EAD a inițiat o procedură de arbitraj împotriva Gazprom din Rusia, a anunțat compania, marți, pe site-ul său, potrivit The Kyiv Independent.

În 2023, gigantul rus al gazelor a suspendat contractul pe termen lung al Bulgargaz, care acoperea 90% din cantitățile de gaze naturale livrate de Bulgargaz clienților.

Compania rusă încetase furnizarea de gaze naturale către Bulgargaz în aprilie 2022.

Bulgargaz EAD a inițiat o procedură la 8 iulie la Curtea de Arbitraj a Camerei de Comerț Internațional din Paris, potrivit comunicatului.

În luna mai, Bulgargaz EAD a trimis companiei ruse o propunere de soluționare voluntară a cererii companiei bulgare, în conformitate cu contractul lor. Dar Gazprom nu a răspuns.

"După ce partea rusă nu a luat măsuri pentru a soluționa problema pe cale amiabilă, Bulgargaz a luat măsurile necesare pentru a proteja interesele companiei", a declarat compania bulgară.

Bulgargaz EAD solicită despăgubiri în valoare de 400 de milioane de euro (432,76 milioane de dolari) deoarece Gazprom a încălcat contractul în 2022 prin întreruperea unilaterală a livrărilor de gaze naturale, se arată în comunicat.

Veniturile Gazprom au scăzut cu 30% anul trecut, cu o pierdere netă de 6,9 miliarde de dolari, cea mai mare din ultimii 25 de ani.

Potrivit Financial Times, cota Rusiei din importurile europene de gaze a scăzut de la 40% în 2021, ultimul an complet înainte de invazie, la doar 8% în 2023.

În căutarea de noi piețe, Rusia a fost nevoită să exporte gaze naturale la prețuri reduse.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close