Antena 3 CNN Externe Bulgaria îi dă afară din hoteluri pe refugiații ucraineni, ca să elibereze camerele pentru turiști

Bulgaria îi dă afară din hoteluri pe refugiații ucraineni, ca să elibereze camerele pentru turiști

Alexandra Ionescu
5 minute de citit Publicat la 11:48 03 Iun 2022 Modificat la 11:48 03 Iun 2022
refugiat ucrainean bulgaria
Sursa foto: Getty Images

Oficialii, inclusiv prim-ministrul Kiril Petkov, au deplâns săptămâna aceasta „luxul” pe care l-au acordat ucrainenilor și au restrâns în grabă schema de relocare pentru mulți dintre aceiași refugiați, tulburând și mai mult victimele strămutate ale invaziei Rusiei și determinându-i pe unii să se întoarcă acasă, în ciuda riscurilor.

La mai puțin de o lună după ce Bulgaria a anunțat că încetează rambursările pentru refugiați, către hoteluri, pe măsură ce sezonul turistic se apropie pe coasta Mării Negre, aproximativ 60.000 de ucraineni s-au confruntat cu termenul limită de 1 iunie pentru a elibera hoteluri care au devenit adăposturi subvenționate pe fondul unei crize regionale masive.

„Statul bulgar nu poate continua să susțină o ședere atât de luxoasă în Bulgaria”, a declarat Petkov.

"De trei luni, am oferit sprijin fără precedent în unele dintre cele mai bune hoteluri din Bulgaria. Acum intrăm într-un cadru ceva mai normal, în ciuda faptului că sunt refugiați. Statul bulgar nu poate continua să susțină la nesfârșit un astfel de sejur de lux în Bulgaria și intrăm într-o realitate care este mai aproape de ceea ce se așteaptă pentru refugiați”.

Pe fondul îngrijorării cu privire la lipsa de facilități alternative, înalți oficiali au acuzat în această săptămână refugiații că nu s-au înregistrat, sau că pur și simplu au respins autobuzele și trenurile programate să-i ducă în „centre tampon” și către viitorul incert.

Dar declarațiile refugiaților și organizatorilor voluntari au sugerat că guvernul bulgar și agențiile sale relevante nu au reușit să comunice pe deplin planurile ucrainenilor deja victimizați de război și care se luptă să țină pasul cu efortul de relocare al Sofiei, care evoluează rapid.

„Protecția nu este... o obligație”

„Nu avem informații oficiale”, a declarat Tetyana, o asistentă care a fugit din estul Ucrainei împreună cu fiica ei de 13 ani după izbucnirea războiului, la 30 mai, Serviciului bulgar al RFE/RL. „Absolut niciuna”.

Ea și fiica ei s-au cazat într-un hotel din stațiunea din Cape Sozopol de când au fugit cu mașina familiei din casa lor din Druzhkivka, un oraș din regiunea Donbas.

Tetyana a spus că nici ea, nici alți refugiați cu care a vorbit nu au primit informații despre transportul către vreun centru pentru refugiați, deși ea a spus că a completat un sondaj online anunțat cu săptămâni în urmă de viceprim-ministrul Kalina Konstantinova.

„Ni s-a spus că vom primi o notificare preliminară cu 48 de ore înainte de mutare – fie prin e-mail, fie prin telefon, fie prin profilul nostru personal de pe site-ul web ukraine.gov.bg”, a spus Tetyana. "Totuși, nimeni nu a primit nimic. Noi comunicăm și cu oamenii din celelalte hoteluri din Sozopol, [și] nici ei nu au primit nicio informație".

Ea a spus că încă nu se știe unde ar putea fi trimise ea și fiica ei.

„Am verificat unele [site-uri] care ne-ar putea găzdui, dar Centrul de criză [al refugiaților] a ne-a spus că nu avem dreptul să ne mergem acolo. „Mai întâi ne-au spus să nu facem check-in pe cont propriu pentru că hotelurile ne vor taxa, iar apoi ne-au spus că dacă găsim un loc, ne putem muta”.

Konstantinova a anunțat o nouă abordare într-un videoclip în limba ucraineană lansat pe 30 mai.

Când, doar o mică parte de refugiați s-au prezentat săptămâna trecută pentru a urca în autobuzele și trenurile organizate de guvern pentru a-i duce de la hotelurile lor actuale la facilități nespecificate, Konstantinova s-a plâns că prea mulți ucraineni cărora li s-a acordat protecție temporară nu au fost informați unde vor fi cazați.

Drept urmare, a spus Konstantinova, doar refugiații ucraineni „în nevoie reală, care nu au unde să meargă după 31 mai”, vor fi cazați în „centre tampon” din Elhovo, la aproximativ 100 de kilometri de coastă, și Sarafovo, lângă aeroportul Burgas.

Restul, a sugerat ea, trebuie să-și găsească singuri drumul.

Ea a adăugat: "Protecția este un drept, nu o obligație. Prin urmare, nu voi mai permite să plece niciun autobuz sau o mașină goală. Evoluția situației din acest moment este în mâinile comunității ucrainene din Bulgaria. "

Bulgaria este cel mai sărac membru al Uniunii Europene, iar opoziţia şi alţi critici au acuzat guvernul lui Petkov că a angajat prea puţine resurse pentru a face faţă fluxului unora dintre cei 6 milioane de refugiaţi de război ai Ucrainei.

Aproape 300.000 de ucraineni au intrat în Bulgaria, membră a NATO, de când tancurile și trupele rusești au intrat în Ucraina pe 24 februarie, în cea mai mare invazie militară din Europa de după al Doilea Război Mondial.

Aproximativ 100.000 dintre ei au primit adăpost și protecție temporară, majoritatea celorlalți, probabil continuând către destinații mai bogate din UE.

Pe măsură ce sezonul de vârf se apropie pentru hoteluri și alte afaceri de pe Riviera bulgară, oficialii și-au anunțat și modificat în mod repetat planurile pentru zecile de mii de ucraineni care beneficiază de un program guvernamental de rambursare a hotelurilor cu 40 de leva pe zi (22 de dolari) pentru cazarea refugiaților.

Ministrul Turismului, Hristo Prodanov, a avertizat la sfârșitul lunii aprilie că Bulgaria a „găzduit și îngrijit” refugiați pentru o perioadă suficient de lungă, adăugând: „Acum trebuie să intre pe piața muncii, să găsească locuințe, să plătească chirie și să trăiască ca toți ceilalți”.

La începutul lunii mai, oficialii au declarat că vor înceta rambursările către hoteluri la sfârșitul lunii și vor muta refugiații în facilități nespecificate.

Câteva zile mai târziu, președintele Agenției de Stat Bulgare pentru Refugiați, Maryana Tosheva, și-a exprimat încrederea că „nimeni nu va fi lăsat pe stradă”, dar a recunoscut că în hotelurile din Bulgaria sunt 63.000 de refugiați ucraineni și doar în jur de 33.000 de locuri libere în centre locale înființate pentru a-i prelua.

Ea a sugerat că diferența de 30.000 de persoane „se va micșora foarte mult”, deoarece ucrainenii care „au spus că vor să părăsească țara” au plecat sau au găsit alternative fără chirie, inclusiv la rude sau cunoștințe.

Câteva zile mai târziu, cabinetul premierului Petkov a declarat că s-a răzgândit și va extinde schema de rambursare - dar cu o rată mai mică, de 15 leve pe zi, stârnind unele numulțumirea proprietarilor de hotel.

Până la sfârșitul lunii mai, un consilier al lui Konstantinova a declarat că aproximativ 23.000 de locații au solicitat primirea refugiaților ucraineni în cadrul noii politici de rambursare.

Dar Crucea Roșie Bulgară a anunțat că până săptămâna trecută mai mulți ucraineni părăseau țara decât soseau - o premieră de când a început invazia Rusiei în urmă cu trei luni.

Unii refugiați ucraineni au declarat săptămâna trecută presei bulgare că se simt obligați să se întoarcă în Ucraina, în ciuda intensificării conflictului și a temerilor pentru propria lor siguranță.

„Mă duc acasă pentru că nu știu ce se va întâmpla cu noi la sfârșitul lunii”, a declarat Maryna, care este din Cherkasy, un oraș din centrul Ucrainei cu aproape 300.000 de locuitori înainte de război, pentru postul național bulgar BNT.

×
x close