Ambasadorul Bulgariei la Paris, Marin Raikov, a cerut duminică "să nu se dramatizeze" expulzarea de către Franţa a unui "număr limitat" de rromi bulgari, aflaţi în situaţie ilegală, relatează AFP.
"Nu consider acceptabilă o dramatizare artificială şi fără fundament a unei practici perfect naturale. Nu este nimic mai normal ca o ţară membră a Uniunii Europene, ca Franţa, să încerce să impună respectarea legilor, inclusiv a normelor europene", a declarat el la postul public de radio.
Autorităţile bulgare, precum şi presa, se abţin în general de la comentarii privind înăsprirea politicii franceze referitoare la rromii care au depăşit termenul de şedere autorizat.
Un prim grup de 13 rromi a sosit discret vineri seară la Sofia. Alţi 11 sunt aşteptaţi miercuri şi încă nouă la 10 septembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Vesela Cerneva.
Un alt grup este aşteptat în a doua jumătate a lunii septembrie, numărul total al rromilor repatriaţi nedepăşind 50, potrivit acesteia.
Bulgarii şi românii, ale căror ţări au aderat în 2007 la UE, nu pot sta mai mult de trei luni în Franţa fără a munci sau studia legal.
Ambasadorii Franţei şi Italiei la Sofia, Etienne de Poncins şi Stefano Benazzo, au apreciat că "repatrierea unei persoane în ţara sa natală nu poate fi interpretată ca deportare", într-o declaraţie comună publicată de cotidianul de opoziţie Sega (stânga) sâmbătă.
Această paralelă "nu este numai injurioasă, este absurdă", au subliniat ei, reacţionând la un articol recent din Sega.
Ziarul calificase repatrierea romilor din Franţa spre România şi Bulgaria ca fiind "cea mai mare deportare oficială în masă din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial".
Celelalte ziare bulgare au dat dreptate autorităţilor franceze şi au cerut Guvernului bulgar să gestioneze mai bine problema rromilor.
"Franţa este fără îndoială o democraţie, dar e un stat puternic (...)". În schimb, Bulgaria "neputincioasă" permite existenţa "ghetourilor', "în afara controlului statului", în care locuiesc sute de mii de rromi, scria vineri cel mai mare cotidian, Troud (independent).
Ziarul 24 Ceasa cerea sâmbătă ca statul bulgar să impună respectarea legii de toţi. "Problema criminalităţii rromilor nu este mai mică decât cea a criminalităţii organizate. Instituţiile greşesc că o neglijează", scria acest ziar.
Antena3.ro