Serghei Stanişev, premierul bulgat declara pentru The Times că este nedrept să se aştepte ca ţara sa să ajungă la aceleaşi nivel cu Suedia după numai doi ani în Uniunea Europeană.
Pe fondul criticilor care spun că Bulgaria a fost admisă în UE pentru a evita o întoarcere spre Rusia, Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că nu va tolera state de mâna a doua. El a cerut dovezi în următoarele luni că reformele din sistemul judiciar şi în poliţie dau rezultate.
Stanişev sa străduit să convingă Bruxelles-ul să deblocheze peste 500 de milioane de euro, finanţare oprită tocmai din cauza corupţiei. Pe acest fond, există tot mai multe persoane în Bulgaria care cer căutarea unui sprijin financiar în Rusia.
Pe de altă parte, Stanişev aprecia că UE nu a luat în calcul corect progresul făcut în combaterea corupţiei. ?Am cerut mereu experţilor internaţionali să evalueze şi să compare Bulgaria cu Bulgaria, nu Bulgaria cu Olanda şi Suedia şi tradiţiile lor istorice, democraţie şi economie de piaţă, ci Bulgaria de acum cinci ani cu cea de acum. Progresul său este uimitor?.
Bulgaria a pierdut 220 de milioane de euro de ajutor financiar de la UE deoarece aceasta şi-a pierdut încrederea în agenţiile bulgare de alocare a banilor. Decizia a fost luată în parte deoarece directorul agenţiei pentru străzi a dat un contract de 50 de milioane de euro fratelui său, iar mai mulţi fermieri au fost prinşi încercând să ia bani europeni pentru cimitire sau stadioane.
Deşi Stanişev afăcut unele schimbări în Ministerul de Interne şi a creat o poliţiei independentă, corupţia la nivel înalt nu a fost atacată şi nici o condamnare nu există pentru cele peste 150 de asasinate. Stanişev cere acum mai mult timp pentru a rezolva aceste probleme, după principiul care a fost aplicat unor state pentru a li se permite să rămână în zona euro, modificându-se astfel unele reguli.
Răspunsul lui Barroso a fost foarte clar: ?avem nevoie de reforeme concrete şi de rezultate convingătoare în sistemul judiciar, în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt şi a luptei contra crimei organizate. Bulgaria este tratată ca orice alt stat. Nu există membri de mâna a doua?.
În această săptămână ministrul bulgar de exterene a atacat Bruxelles pentru modul ?inacceptabil? cu care Comisia Europeană menţine dialogul cu Rusia, şi a lăudat Rusia.
UE ar trebui să acorde Bulgariei 11 miliarde euro în următorii şase ani pentru infrastructură.
Antena3.ro