Antena 3 CNN Externe Bulgaria cere Greciei deblocarea punctelor de frontieră

Bulgaria cere Greciei deblocarea punctelor de frontieră

Bulgaria cere Greciei deblocarea punctelor de frontieră
24 Ian 2009   •   12:07

Bulgaria a cerut oficial autorităţilor din Grecia să ia măsuri pentru eliberarea punctelor rutiere de frontieră dintre cele două ţări, blocate, de cinci zile, de agricultorii greci. Aceştia cer compensaţii pentru scăderea preţurilor agricole. Blocada s-a extins pe mai multe şosele din Grecia şi a prins în capcană sute de tiruri, dintre care multe sunt româneşti.
Zeci de şoferi români, cu camioanele lor, sunt blocaţi în Grecia, înaintea graniţei cu Bulgaria, din cauza grevei agricultorilor. Şirul camioanelor româneşti, bulgăreşti şi din alte ţări se întinde pe kilometri întregi. Şoferii au rămas fără mâncare şi apă, iar situaţia lor este disperată.
Ministerul român de Externe le recomandă şoferilor blocaţi în Grecia evitarea frontierei greco-bulgare şi tranzitul prin Macedonia. Această ţară nu face, însă, parte din Uniunea Europeană şi nu poate fi traversată decât cu paşapoarte şi alte documente pe care şoferii nu le au. Condiţiile sunt la fel de vitrege pentru toţi, indiferent de naţionalitate.
Criza nu dă semne că se va încheia prea curând. Fermierii şi tractoarele lor nu blochează doar frontiera cu Bulgaria, ci majoritatea axelor rutiere majore ale Greciei. Ei denunţă scăderea preţurilor la cereale şi bumbac şi solicită, în compensaţie, subvenţii mai mari şi reducerea taxelor pe carburant.
Guvernul le-a oferit agricultorilor ajutoare în valoare de 500 milioane de euro, dar oferta a fost respinsă, fiind considerată prea vagă. ?Ministrul n-a anunţat, de fapt, nimic. Doar când măsurile vor fi mai clare, mai concrete, atunci vom putea spune că ni s-a oferit ceva?, spune unul din protestatari.
În plus, crescătorii de vite ameninţă că se vor alătura şi ei protestelor, din acelaşi motiv: scăderea preţurilor la produsele lor, iar în acest timp, alimentele se depreciază pe zi ce trece, în tirurile blocate la frontieră.
Sursa foto: sott.net
Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close