Antena 3 CNN Externe Bulgaria cere garanţii de securitate de la Bush

Bulgaria cere garanţii de securitate de la Bush

Bulgaria cere garanţii de securitate de la Bush
11 Iun 2007   •   11:45

Preşedintele american George W. Bush îşi încheie la Sofia turneul european, cu noi discuţii pe tema controversatului scut anti-rachetă în Europa. Autorităţile bulgare se tem că vor rămâne în afara planului, care ar putea include facilităţi în Polonia şi Cehia, aşa că cer americanilor garanţii de securitate. În ultima sa zi în Europa, Bush discută şi problema asistentelor bulgare condamnate la moarte în Libia, dar şi chestiunea statutului provinciei Kosovo.

Vizita lui Bush la Sofia, începută încă de duminică seară, este ultima etapă a unui turneu de 8 zile, care a cuprins Germania, Cehia, Polonia, Italia şi Albania. Chestiunea controversată a amplasării unui scut anti-rachetă în Cehia şi Polonia a dominat turneul, ca şi contra-propunerea preşedintelui rus, Vladimir Putin, de folosire comună a unei baze-radar a Rusiei din Azerbaidjan.

De altfel, liderul de la Washington a declarat şi la Sofia că speră ca Rusia să recunoască beneficiile unei cooperări în cadrul proiectului. ?Este un proces în cadrul căruia putem coopera, putem face schimb de informaţii într-o manieră foarte transparentă, care va fi, cred, benefic?.

Liderul american a abordat cu omologul său bulgar Gheorghi Părvanov, creşterea investiţiilor americane în Bulgaria, securitatea energetică şi eliminarea obligativităţii vizei. Pe agendă au figurat şi problema Kosovo şi perspectivele de aderare la NATO ale statelor din Balcanii de Vest, precum şi problema asistentelor bulgare deţinute şi condamnate la moarte în Libia, pentru a căror eliberare Bush şi-a exprimat susţinerea. Bush va rămâne la Sofia alte câteva ore.

Bulgaria este unul dintre statele aliate Washington-ului în campania anti-terorism. Deşi aliaţi ai americanilor, bulgarii se tem de recenta răcire în relaţiile ruso-americane, şi cer mai multe garanţii de securitate, în perspectiva amplasării scutului anti-rachetă în Europa. L-au aşteptat cu simpatie pe preşedintele american, chiar dacă recenta tensionare a relaţiilor ruso-americane le cam dă fiori. Ţara balcanică este dependentă de rezervele ruseşti de energie, iar reputaţia de stat măcinat de corupţie şi cirmă organizată au făcut din Bulgaria un mediu neatractiv pentru investitorii americani.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close