Dobrev a declarat că acest proiect va ajuta nu numai la creşterea securităţii alimentării cu gaze naturale, ci şi la diversificarea surselor.
"Ştim că românii au un avans faţă de noi în ceea ce priveşte prospectarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră, au descoperit deja cantităţi semnificative şi acest proiect ne va da posibilitatea să cumpărăm gaze româneşti", a spus Dobrev, potrivit Agerpres.
Conducta între Ruse şi Giurgiu va avea o capacitate anuală cuprinsă între 0,5 şi 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ceea ce reprezintă jumătate din consumul Bulgariei, a precizat Dobrev.
Premierul bulgar Boiko Borisov a spus că deţine informaţii potrivit cărora şi în blocul situat pe platoul continental şi în zona economică exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră există cel puţin aceleaşi cantităţi de gaze naturale ca şi cele descoperite recent în România.
"Nu îi invidiez pe români, deoarece ştiu un pic mai mult decât voi şi sper că în scurt timp va fi anunţată descoperirea unor zăcăminte de gaze şi probabil de petrol şi în partea bulgară a Mării Negre", a adăugat Borisov.
Interconexiunea între România şi Bulgaria are o importanţă deosebită, pentru că poate asigura, pe termen scurt, într-un moment de criză, fluxul de gaze într-un sens sau altul, iar pe termen lung contribuie la siguranţa alimentării cu gaze a ambelor ţări, a declarat Liviu Pintican, director general adjunct al Transgaz.
Valoarea totală a proiectului este de circa 24 milioane de euro, din care nouă milioane sunt asigurate de fonduri europene, cofinanţarea părţii bulgare este de 11 milioane de euro, iar restul trebuie asigurat de compania română Transgaz.
Lungimea totală a conductei între Ruse şi Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgăresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunăre.