Ochiul bionic e mai aproape de realitate. Cercetătorii australieni au reuşit să dezvolte un sistem prin care pacienţii cu probleme pot vedea din nou. Experimentele sunt abia la început, dar medicii au speranţe mari că vor reuşi să creeze ochiul bionic.
Kevin Murfitt şi-a pierdut vederea în urma unui accident. Datorită unui sistem dezvoltat în Australia, el este cu un pas mai aproape de a şi-o recăpăta. Pacientul poartă nişte ochelari care sunt dotaţi cu o cameră video. Imaginile sunt transformate în impulsuri electrice şi sunt transmise către un microcip implantat în retină. Rezultatul: o imagine formată din puncte albe şi negre. Specialiştii spun că e mult mai mult decât întunericul.
În acest moment, singurul dispozitiv artificial care se montează pentru recăpătarea vederii e cristalinul. Dipozitivul australian e mult mai complex. Iar cercetătorii au la dispoziţie 50 de milioane de dolari pentru a dezvolta aparatul minune.
?Este un salt uriaş în tehnologie. Atât în privinţa materialelor pe care le folosim, cât şi în ceea ce priveşte capacitatea mare de transmitere a datelor? spune dr. Anthony Burkitt, unul dintre directorii companiei care lucrează la proiect.
Testele clinice vor începe în 2013 şi, dacă studiile vor da rezultate, aparatul va apărea pe piaţă, cel mai devreme, în 2020.
Observator