Dimineaţa, la ora 04.00 GMT, nivelul era de 8,89 metri, scăzând la 8,88 două ore mai târziu, iar digurile rezistă, relatează AFP şi MTI, citate de Agerpres.
Pentru a permite vehiculelor profesionale să ajungă mai uşor în locurile importante, primăria capitalei Ungariei a interzis circulaţia locuitorilor pe principalele bulevarde în paralel cu Dunărea.
Într-o conferinţă de presă susţinută luni dimineaţa, primarul Istvan Tarlos le-a cerut localnicilor să renunţe la maşinile personale şi i-a îndemnat şi pe ungurii din alte localităţi să evite, pe cât posibil, deplasările în capitală cu maşina.
Edilul a adăugat că că digurile rezistă şi că situaţia s-a „normalizat”.
Datorită scăderii nivelului apei în nordul oraşului, şoseaua care leagă Budapesta de de nordul ţării a fost redeschisă circulaţiei.
Premierul Viktor Orban a salutat faptul că, în urma inundaţiilor, în ţară nu s-au înregistrat morţi sau răniţi şi a afirmat că, de miercuri, Budapesta nu va mai fi în pericol, dar starea de urgenţă se va menţine, deoarece şi retragerea apelor poate crea probleme.
El a menţionat că de acum autorităţile îşi vor îndrepta atenţia spre zonele situate la sud de capitală şi a avertizat că de miercuri este aşteptat vânt puternic, care ar putea crea probleme.
Premierul ungar a mai precizat că au fost contactate autorităţile sârbe şi a fost intensificată cooperarea la graniţa comună, în legătură cu inundaţiile.
În ceea ce priveşte fabricile de automobile situate la Dunăre, Suzuki (Esztergom, 55 km nord de Budapesta) şi Audi (Gyor, 110 km vest de Budapesta), acestea încearcă să se adapteze situaţiei.
Astfeş, Suzuki a decis să oprească luni producţia, nu din cauza pagubelor suferite, ci din cauză că angajaţii nu pot ajunge la lucru, multe drumuri fiind închise. La rândul ei, Audi a optat pentru o reorganizare a perioadei de concedii.
Până acum, circa 1500 de persoane au fost evacuate din cauza apelor, iar circa 6.800 de consumatori au rămas fără curent sau apă.