Antena 3 CNN Externe Bucurie în Chile. Minerii blocaţi de 18 zile în subteran sunt în viaţă

Bucurie în Chile. Minerii blocaţi de 18 zile în subteran sunt în viaţă

Bucurie în Chile. Minerii blocaţi de 18 zile în subteran sunt în viaţă
23 Aug 2010   •   15:19

Lacrimi de bucurie în Chile. Cei 33 de mineri rămaşi captivi în subteran, în urma accidentului de la începutul lunii, sunt în viaţă. Anunţul a fost făcut de preşedintele chilian, Sebastian Pinera care a prezentat presei un bilet trimis de mineri cu ajutorul unei sonde direcţionale, pe care scria cu roşu "suntem în viaţă, toţi 33, în adăpost", potrivit CNN.

"Acest bilet ne-a parvenit astăzi, din mijlocul muntelui, din partea cea mai adâncă a minei. Este un mesaj de la minerii noştri, care ne spun că sunt în viaţă, că sunt uniţi, că aşteaptă să vadă lumina zilei şi să-şi îmbrăţişeze familiile" a spus preşedintele.

Una dintre sondele care săpa în subteran pentru a găsi minerii a ajuns duminică la 20 de metri de adăpostul subteran, aflat la aproximativ 700 de metri sub pământ. Minerii au legat biletul de această sondă.

Preşedintele Pinera a spus că ar putea dura până la 120 de zile până se va reuşi scoaterea minerilor la suprafaţă. Familiile minerilor nu-şi pierd speranţa însă şi sunt convinse că cei dragi se vor întoarce cu bine acasă.

Oamenii sunt blocaţi în subteran din data de 5 august, când a avut loc accidentul la mina din oraşul San Jose. Se pare că minerii s-au putut refugia într-un fel de adăpost, care i-a protejat în timpul surpării. Salvatorii au de gând să trimită, prin deschizătura săpată de sondă, tuburi subţiri de plastic cu alimente, geluri de hidratare şi echipament de comunicaţie. În adâncurile minei sunt depozite de apă şi guri de ventilare care, foarte probabil, i-au ajutat pe mineri să supravieţuiască.

Guvernul declarase la începutul lunii că şansele să mai găsească minerii în viaţă sunt mici. După accident, preşedintele i-a demis pe şefii agenţiei care se ocupă de minerit şi a cerut reformarea acesteia.

CNN a anunţat şi că autorităţile chiliene au reuşit să introducă o cameră de luat vederi în adăpostul subteran.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: mineri Chile subteran
Cele mai noi știri
Parteneri
x close