Antena 3 CNN Externe Bruxelles. Sarkozy şi Barosso cer un summit internaţional pe tema crizei financiare

Bruxelles. Sarkozy şi Barosso cer un summit internaţional pe tema crizei financiare

2 minute de citit Publicat la 00:04 16 Oct 2008 Modificat la 00:04 16 Oct 2008
Bruxelles. Sarkozy şi Barosso cer un summit internaţional pe tema crizei financiare
Franţa a cerut la reuniunea liderilor UE de la Bruxelles, prin preşedintele Nicolas Sarkozy, organizarea unui summit internaţional pe tema crizei economice, până la sfârşitul anului. ?Propun ca după Consiliul European să transmitem împreună acest mesaj?, a declarat preşedintele francez, în deschiderea reuniunii europene. La summit ar trebui să participe liderii G8, dar şi reprezentanţii puterilor emergente.
Sarkozy a propus ca loc de desfăşurare a summitului oraşul New York, unde ? a început totul?, potrivit preşedintelui francez. ?Îmi doresc ca pe acest subiect, noi, europenii, să fim uniţi. Acest summit este un punct de plecare pentru stabilirea obiectivelor şi valorilor acestei mari reforme? a spus el.
?Am discutat această problemă astăzi. Criza va avea efecte nu numai asupra SUA şi economiilor din ţările UE, cât şi asupra tărilor cu economii emergente. Această criză are un impact asupra sitemului macroeconomic. Am discutat deja aceste probleme şi vom veni cu soluţii concrete în acest sens.? a spus şi Jose Manuel Durao Barosso.
Nicolas Sarkozy, care se bucură deja de sprijinul Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Japoniei şi Canadei, va reitera această propunere sâmbătă, alături de preşedintele CE, José Manuel Barroso, cu ocazia întrevederii cu preşedintele SUA, George W. Bush, la Camp David.
Preşedintele Traian Băsescu, premierul, ministrul de finanţe şi cel de externe participă şi ei la lucrările Consiliului European de toamnă de la Bruxelles.
Un alt subiect important pe agenda reuniunii va fi domeniul energiei cu dezbateri referitoare la pachetul legislativ energie-schimbări climatice şi la problematica securităţii energetice. Tot în acest context, vor fi abordate direcţiile de acţiune viitoare pentru asigurarea securităţii energetice a Uniunii atât în plan intern, cât şi extern.
În ceea ce priveşte relaţiile externe, se preconizează o analiză a stadiului implementării deciziilor Consiliului European extraordinar din 1 septembrie 2008, cu referiri la consolidarea relaţiilor UE-Georgia şi asistenţa pentru această ţară în reconstrucţia post-conflict, precum şi la dezvoltarea iniţiativei Parteneriatului Estic.
Vor fi abordate, de asemenea, relaţiile UE-Rusia, prin prisma retragerii trupelor ruse conform acordurilor din 12 august şi 8 septembrie. Totodată, Republica Moldova figurează pe agendă din perspectiva unui mesaj de consolidare a relaţiilor Uniunii Europene cu acest stat.
Va avea loc şi o trecere în revistă a stadiului ratificării Tratatului de la Lisabona şi o pregătire a identificării căilor de urmat la Consiliul European din decembrie a.c..
În domeniul migraţiei, şefii de stat şi de guvern se vor pronunţa asupra pactului european pentru migraţie şi azil, elaborat pe durata preşedinţiei franceze, "dând astfel un nou impuls demersului de creare a unei politici comune în domeniul migraţiei şi azilului".
Antena3.ro

×
TOP articole
TOP articole
x close