Antena 3 CNN Externe Bruxelles prezintă un plan pe zece ani pentru ?evitarea declinului ? Europei

Bruxelles prezintă un plan pe zece ani pentru ?evitarea declinului ? Europei

1 minut de citit Publicat la 00:54 03 Mar 2010 Modificat la 00:54 03 Mar 2010
Bruxelles prezintă un plan pe zece ani pentru ?evitarea declinului ? Europei

Comisia Europeană va propune, mierucri, o nouă economie inovativă, ecologică, pentru Uniunea Europeană, ce va introduce o nouă guvernare economică menită a evita "declinul" blocului, slăbit de criza globală.

"Europa trebuie să reacţioneze," arăta executivul european în ultima versiune a documentului "Europe 2020," ce va fi publicat miercuri şi care oferă strategia economică pentru UE în următorul deceniu.
Documentul oferă câteva tuşe dure ale situaţiei actuale ale blocului european, care s-a extins în ultimii ani şi este divizat în 16 state ce folosesc modeda euro şi 11 care nu o folosesc, scrie AFP, care a intrat în posesia raportului.
"Slăbiciunea structurală a Europei a fost expusă," de crizele economice şi financiare, se arată. Se enumără în acest sens ratele mici de creştere şi productivitatea, lipsa de investiţii în cercetare şi inovaţie - un factor cheie într-o lume a tehnologiei permanent în schimbare.
O populaţie bătrână şi şomajul relativ mare se adaugă la aceste probleme.
Raportul mai evidenţiază o întâziere în dezvoltarea economiei "verzi", subliniind "dependenţa puternică de combustibil fosili şi folosirea ineficientă a materiilor prime."

"Europa are o alegere clară, dar car aduce totuşi o provocare. Fie continuă într-un ritm lent şi prodund necoordonat de reforme şi riscăm să ajungem la o pierdere permanentă a bogăţiei, o rată de creştere mică, niveluri mari de şomaj şi tulburări sociale şi un declin pe scena mondială, sau confruntăm împreună provocarea redresării," se arată în document.
Sursa citată menţionează că aceasta face aluzie la "guvernul economic " pentru Europa, promovat de preşedintele UE Herman Van Rompuy .
Comisia doreşte să răspundă şi criticilor la adresa ambiţiosului program "Strategia Lisbona " lansat în 2000 ca plan pentru economia Europei în ultimul deceniu.
Strategia pentru 2000-2010 era menită a construi cea mai mai competitivă şi dinamică economie din lume, dar este considerată acum un eşec, o listă de intenţii bune.
Pentru a evita repetarea acestei greşeli, Bruxelles subliniază că măsurule trebuie adoptate atât la nivel naţional, cât şi european, unde vizează un fel de guvernare economică- în special pentru zona euro- o coordonare mai bună a politicilor naţionale.
Antena3.ro

×
x close