Antena 3 CNN Externe Britanicul Patrick Turner a fost numit reprezentant al NATO în Ucraina. Poziția alianței este neschimbată: nu ia parte la conflict

Britanicul Patrick Turner a fost numit reprezentant al NATO în Ucraina. Poziția alianței este neschimbată: nu ia parte la conflict

New Project - 2024-07-17T195852.259
Turner va prelua conducerea Reprezentanţei Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina în septembrie | Sursă foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    17 Iul 2024   •   20:00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri numirea britanicului Patrick Turner în calitate de reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina, relatează EFE şi DPA.

NATO indică într-un comunicat că Turner va prelua conducerea Reprezentanţei Alianţei Nord-Atlantice în Ucraina (NRU) în septembrie.

Anterior, Turner a fost secretar general adjunct pentru operaţiuni în cadrul NATO şi secretar general adjunct pentru politica de apărare şi planificare, şi a ocupat funcţii de conducere în administraţia publică din Regatul Unit.

„Patrick Turner aduce ani de leadership şi experienţă în această poziţie. Ca funcţionar public dedicat, el are o experienţă solidă în obţinerea de rezultate. Sunt încrezător că va excela în această poziţie importantă, în timp ce NATO continuă să îşi sporească sprijinul pentru Ucraina", a declarat Stoltenberg.

Turner a spus că se simte „cu adevărat onorat" pentru că a fost ales în calitate de reprezentant al NATO în Ucraina şi că aşteaptă cu nerăbdare să conducă reprezentanţa aliată la Kiev şi să lucreze „foarte îndeaproape" cu autorităţile ucrainene şi cu aliaţii şi partenerii pentru a contribui la furnizarea sprijinului organizaţiei transatlantice pentru Ucraina.

Totodată, NATO a specificat că Turner va conduce reprezentanţa aliată în Ucraina şi va acţiona ca „punct focal" în interacţiunea organizaţiei transatlantice cu autorităţile ucrainene la Kiev.

„Aceasta va coordona eforturile NATO şi va oferi Alianţei evaluări şi consiliere cu privire la situaţia din Ucraina", a declarat organizaţia.

Numirea sa vine după summitul liderilor NATO de la Washington, unde aliaţii au adoptat în mod oficial un plan prin care NATO preia pentru prima dată coordonarea ajutorului militar acordat Ucrainei în cadrul unei misiuni oficiale denumite Asistenţă şi instruire în domeniul securităţii pentru Ucraina (NSATU).

Până în prezent, aliaţii NATO şi-au coordonat ajutorul militar nu prin intermediul Alianţei Nord-Atlantice, ci prin intermediul Grupului de contact pentru Ucraina, condus de SUA.

Poziţia NATO rămâne neschimbată: nu este parte la conflictul între Rusia şi Ucraina.

Însă dependenţa Grupului de contact de coordonarea SUA îi îngrijorează pe aliaţii europeni că ar putea eşua în misiunea lor dacă alegerile prezidenţiale din noiembrie îl readuc pe Donald Trump la Casa Albă, deoarece au mari îndoieli că Trump va sprijini efortul de război al Ucrainei.

La summitul de la Washington, aliaţii au anunţat, de asemenea, un angajament financiar de asistenţă de securitate pentru Kiev de cel puţin 40 de miliarde de euro în următoarele douăsprezece luni.

NATO are o reprezentanţă oficială la Kiev de aproape un deceniu, inclusiv un birou de legătură şi un centru de informare şi documentare care există de la sfârşitul anilor 1990.

Între altele, aceasta se ocupă de contactele cu ministerele şi autorităţile ucrainene şi urmăreşte să promoveze dialogul politic şi cooperarea practică cu NATO.

NSATU îşi va avea sediul central în oraşul german Wiesbaden, notează DPA.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close