Antena 3 CNN Externe Britanicii şi danezii se retrag din Irak

Britanicii şi danezii se retrag din Irak

Britanicii şi danezii se retrag din Irak
21 Feb 2007   •   08:19

Marea Britanie a anunţat doar o reducere semnificativă a trupelor sale staţionate în Irak. Într-un discurs adresat în Camera Comunelor, premierul Tony Blair a spus că 1.600 de soldaţi urmează să fie repatriaţi. Contingentul rămas, de 5.500 de militari, urmează să fie redesfăşurat pentru asigurarea securităţii în sudul ţării.

Astfel, asigurarea securităţii în Basra, principalul oraş din regiune, va reveni în sarcina armatei irakiene. Contingentul britanic va fi prezent astfel în zonele învecinate. În ciuda repatrierii unui număr consistent de soldaţi, Marea Britanie rămâne a doua forţă în cadrul Coaliţiei Internaţionale din Irak, după Statele Unite.

Noua strategie a Marii Britanii a provocat reacţii din partea Danemarcei. Guvernul de la Copenhaga a decis să-şi retragă până în luna august tot contingentul de 460 de soldaţi staţionaţi în zona Basra. O serie de oficiali guvernamentali danezi, între care şi şeful guvernului, a vorbit în ultima perioadă despre retragerea, anul acesta, a cotingentului militar desfăşurat în Irak. Autorităţile de la Copenhaga sunt supuse unei presiuni sporite, din partea opoziţiei şi a opiniei publice pentru a părăsi Irakul. 6 soldaţi danezi şi-au pierdut viaţa până acum în misiune, în ţara din Golf.

Guvernul irakian a salutat planul britanic de retragere graduală a trupelor. Apropiaţii premierului Nouri AL Maliki au spus că strategia e bine gândită şi previne crearea unui vid de securitate, care ar destabiliza regiunea.

Antena 3

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close