Antena 3 CNN Externe Britanicii arestaţi de iranieni ? daţi la schimb

Britanicii arestaţi de iranieni ? daţi la schimb

Britanicii arestaţi de iranieni ? daţi la schimb
26 Mar 2007   •   15:16

Cei 15 militari britanici capturaţi de Iran ar putea fi judecaţi pentru spionaj, delict pasibil de pedeapsa cu moartea - afirmă surse apropiate guvernanţilor de la Teheran. Alte surse consideră că adevăratul scop al iranienilor ar fi un schimb de prizonieri, după arestarea câtorva militari iranieni în Irak. ?Dacă se va dovedi că au pătruns în mod deliberat pe teritoriul iranian, vor fi acuzaţi de spionaj. Iar dacă sunt găsiţi vinovaţi, se pot aştepta la o pedeapsă foarte grea?, se arată pe un site asociat cu preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad.

Analiştii susţin că Iranul a mai capturat în urmă cu trei ani opt soldaţi britanici pe care i-a prezentat legaţi la televiziune, i-a ameninţat cu justiţia, dar i-a eliberat după numai trei zile. Acum, însă, situaţia este mai gravă.

Potrivit unor surse din serviciile secrete, militarii britanici au fost capturaţi la ordinul comandantului Gărzii Revoluţionare Iraniene. Acesta urmăreşte să-i schimbe pe cinci dintre subordonaţii săi, arestaţi anul acesta în Irak.

Pe de altă parte, relaţiile Iranului cu Occidentul sunt în prezent foarte încordate din cauza programului nuclear. După noile sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate, preşedintele Ahmadinejad a declarat că programul nuclear al poporului iranian nu se va opri nici măcar o secundă. Parlamentul de la Teheran a ordonat guvernului să-şi limiteze cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close